Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:10 / 21.10.2016.

Autor: Blanka Uzelac

Invest forum: Rijeka i PGŽ prijateljsko okruženje za ulagače

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Peti Invest forum privukao je danas u Opatiju stotinjak zainteresiranih, kako bi se upoznali s investicijskom klimom u Gradu Rijeci i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji. Čelni ljudi smatraju da je ona pozitivna, ali svjesni su i nekih nedostataka.

S obzirom da je razvojna strategija usvojena, a prostorno su grad i županija ograničeni, potiče se razvoj suvremene tehnologije, znanje i inovacije. Na lokalnoj zajednici je da stvori prijateljsko okruženje, što Primorsko-goranska županija i jest, a država mora olakšati razvoj rasterećenjem gospodarstva i ukidanjem administrativnih barijera, rekao je župan Zlatko Komadina.

"Kad bi donijeli propise da rješavamo administraciju, bili bismo puno učinkovitiji i brži, od ideje do realizacije investicije", kaže Komadina. A ulagači od lokalne zajednice očekuju da, ako krenu u investicije, imaju osjećaj da su važni i dobro došli u sredinu u koju ulažu, tumači predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.

Je li Rijeka otvorena? Gradonačenik Vojko Obersnel smatra da je to odavno dokazano. Jedna od otežavajućih okolnosti je da grad čine samo 44 četvorna kilometra, najvećim dijelom potpuno urbanizirana. "Upravo je to razlog zašto smo se opredijelili za razvoj inovativnih industrija u kojima želimo prostore bivše rafinerije na Mlaki pretvoriti u znanstveno-tehnologijski park, mjesto za istraživanje, ali i za proizvodnju", kaže Obersnel. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.