Hrvatski radio

Radio Rijeka

Investitore ove godine zanima ICT sektor i turizam

19.04.2018.

15:14

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ove godine je pojačan interes investitora u ICT sektor i turizam, rečeno je na investicijskom forumu koji je održan u Županijskoj gospodarskoj komori u Rijeci. Prednost Hrvatske je brzina izdavanja građevinskih dozvola, a glavni nedostatak sporost sudstva, istaknuto je na okruglom stolu.

Raste interes za ulaganja u turizam, ICT sektor, izradu strojeva i auto dijelova te u farmaceutsku industriju, rekao je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić. Istaknuo je da je naša prednost, uz blizinu tržišta i dobre kadrove, brzina izdavanja građevinskih dozvola.

"Ako je arhitekt napravio dobar posao, deset dana je zakonski rok za javni uvid, a jedanaesti dan investitor dobiva dozvolu, što je gotovo najbrže u Europi. Istra i Primorsko-goranska županija prednjače po brzini realizacije investicija i svi ulagači koji su otvarali poslovne projekte na ovom području su izuzetno zadovoljni", kaže Lucić, no upozorava da sporost našeg pravosuđa odbija investitore.

"Najveći je problem u nesređenim imovinskim odnosima, sporosti administracije i sudstva. Sve ono što bi investitor u normalnim uvjetima trebao riješiti u tri do četiri mjeseca, kod nas riješi u tri do četiri godine. I investitori nemaju strpljenja ni volje uložiti kapital u nešto što će za tri godine početi raditi", rekao je predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić.

Glavni urednik Lidera, poslovnog tjednika koji je organizirao infesticijski forum, Miodrag Šajatović ističe da su pozitivni pomaci vidljivi. "Puno je velikih, srednjih i malih proizvodnih poduzetnika koji zapošljavaju ljude i povećavaju hrvatski iznos. Zadnje dvije-tri godine u Rijeci i okolici se u poslovnim zonama dosta investiralo, a poduzetnicima treba poručiti i da je ova godina pravo vrijeme kada bi trebalo krenuti u investicije."

"Kamate su još uvijek niske, novca ima dosta i u našim i svjetskim bankama, a uskoro slijedi nova svjetska recesija, koja se svakih šest-sedam godina ponavlja. Nama je cilj potaknuti poduzetnike da se već sad pripreme za tu recesiju", rekao je Šajatović.

Pozvao je poduzetnike da se prijave na Liderov izbor najboljih investicija u Hrvatskoj. Prijave će primati do srpnja, a proglašenje najboljih najavljeno je za rujan.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula rekao je kako je gorući recentni problem nedostatak radne snage i odlazak obrazovanih mladih ljudi iz Hrvatske, no rekao je i kako ovakvi susreti znatno doprinose uklanjanju prepreka za nove ulagače.

O dobroj investicijskoj klimi u Rijeci svjedočio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je rekao da je u zadnjih godinu dana ugovoreno više od 700 milijuna eura različitih investicija koje će se realizirati do 2020. godine: "Veliki dio je namijenjen podizanju konkurentnosti riječkog prometnog pravca, gotovo 250 milijuna eura iz hrvatskog proračuna i europskih fondova."

"Više od 100 milijuna eura su privatne investicije u hotele i različite proizvodne pogone, a ostatak su uglavnom investicije vezane za projekte Grada Rijeke: 240 milijuna eura ulaganja u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, 59 milijuna projekata vezanih za riječku urbanu aglomeraciju i pripreme za činjenicu da će Rijeka 2020. biti Europska prijestolnica kulture. Dakle, čeka nas puno posla, puno bagera i dizalica i puno posla za hrvatske izvođače", rekao je Obersnel.

Poslušajte što su o investicijskoj klimi rekli Lucić, Šajatović, Obersnel, Vujić i Mamula:

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.