Hrvatski radio

Radio Rijeka

Inženjeri Rijeka prometa pomoću drona projektiraju i nadziru gradski promet

13.10.2018.

12:25

Autor: Neva Funčić

Rujevica danas (Foto: Rijeka promet)

Rujevica danas (Foto: Rijeka promet)

Foto: - / -

Uz besplatan bežični pristup internetu na brojnim gradskim lokacijama, projektiranje i nadzor prometa dronom najprepoznatljiviji je od 83 tekuća pametna projekta zbog kojih je Rijeka dobitnica titule Pametnoga grada, a sustav je iznimno koristan za razne interventne i komunalne službe.

Za projekt primjene drona u prometnim projektima i ažuriranju Geoinformacijskog sustava (GIS) ortofoto podloga, najzaslužniji je dvojac iz Rijeka prometa. Danijel Frka, rukovoditelj prometa, i Vedran Kirasić, administrator GIS-a, prvi su puta koristili dron iz nužde - trebalo je preprojektirati križanje čija je slika u kartama bila zastarjela i netočna.

Snimanje Rijeke iz aviona bilo je 2011. godine, ali od tada se situacija promijenila. "Napravili smo dronom novu okomitu sliku, i tu zakrpu dodali ortofotoslici", kaže Frka o počecima.

Gradska tvrtka Rijeka promet nabavila je dron u svrhu zračnog snimanja za potrebe prometnog projektiranja, kao i nadzora i snimanja prometa i prometnih objekata. Od Agencije za civilno zrakoplovstvo pribavljene su i sve potrebne dozvole te su obučeni operateri za njegov rad

U ovoj su godini, u dogovoru s Gradom Rijekom, napravili kompletno snimanje stadiona na Rujevici i ceste od Rujevice do Marinića. "Jeftinije, preciznije i brže - dobijemo čistu i preciznu podlogu na kojoj se jasno vide prometna rješenja", govori Kirasić te dodaje da su mogućnosti primjene velike. 

"Pokazali smo na vježbi vatrogascima što se i koliko brzo može vidjeti, i na taj način ubrzati akcije", rekao je Kirasić te dodao kako osim s vatrogascima surađuju i s Vodovodom i kanalizacijom. 

Kod prometnih gužvi, nesreća, pretraživanja područja, nadzora građevina, termovizijskog nadzora zgrada… mogućnosti korisne suradnje s interventnim ili komunalnim službama su velike, kažu inženjeri Rijeka prometa koji uvijek lete uz nadzor promatrača i dozvolu. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.