Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ipak uskoro opremanje i preseljenje gradske knjižnice u Delnicama

13.11.2020.

16:26

Autor: Nenad Lučić

Problemi oko natječaja za opremanje objekta odgodili su otvaranje nove knjižnice u Delnicama za kraj ove ili početak iduće godine (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Problemi oko natječaja za opremanje objekta odgodili su otvaranje nove knjižnice u Delnicama za kraj ove ili početak iduće godine (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kada su proljetos u bivšem objektu Doma Hrvatske vojske dovršeni građevinski radovi na uređenju novog prostora gradske knjižnice u Delnicama, činilo se da bi on već tijekom jeseni mogao biti dostupan korisnicima. Ali, termin otvorenja knjižnice još uvijek je neizvjestan!

Natječaj za nabavu opreme obilježile su žalbe, a kako slijedi i zahtjevan posao preseljenja knjiga točan termin otvaranja knjižnice još uvijek je neizvjestan.

Međutim, natječajnim problemima počeo se nazirati kraj, tvrdi gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. Uspije li se tijekom studenog potpisati ugovor s dobavljačem opreme do Božića bi knjižnica mogla biti opremljena. "Budu li se stvari odvijale željenim tijekom, svečanost otvorenja mogli bismo možda planirati već božićnih i novogodišnjih blagdana, no i to je još uvijek upitno", tumači gradonačelnik.

Naime, preseljenje knjižnog fonda ustanove s gotovo stoljeće i pol dugom tradicijom bit će zahtjevno. Riječ je o više od 35 tisuća knjiga. "Organizirali smo volontere koji su spremni uključiti se u akciju preseljenja, no i tu se radi o zahtjevnom poslu koji će trajati dva do tri tjedna", dodaje Knežević.

Nakon svega, ipak je najvažnije da će Delnice, nakon 150 godina, riješiti, slikovito rečeno, podstanarski status svoje knjižnice i čitaonice. Do sada se selila po raznim prostorima, od obiteljskih kuća, preko streljana i trgovina mješovitom robom, podsjeća Knežević i zaključuje: "Nakon preseljenja, Delnice će jedine u Gorskom kotaru imati doista kvalitetno, te u velikom i odgovarajućem prostoru, opremljenu knjižnicu."

Točnije, Delnice će s novom knjižnicom na 480 metara četvornih površine dobiti i trenutačno nepostojeći galerijski, te prostor za održavanje niza manjih kulturnih manifestacija. Poslušajte prilog:

Nova knjižnica u Delnicama - samo što nije, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.