Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iskorak u budućnost: Gorskom kotaru brži internet s većom pokrivenošću

24.11.2017.

15:03

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kada je Primorsko-goranska županija, prva u Hrvatskoj pokrenula projekt e-županije, dovođenje interneta u slabije naseljena područja istaknut je kao jedan od temeljnih ciljeva. Važan korak prema ostvarenju takvih planova učinjen je danas u Delnicama.

U Delnicama je svečano potpisan Ugovor o izgradnji širokopojasne infrastrukture za područje devet jedinica lokalne samouprave Gorskoga kotara.  

Za Gorane je internetska povezanost ima jednaku važnost kao i prometna infrastruktura, rekao je uoči današnjeg potpisivanja ugovora gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

"Ugovor znači veliki korak prema povezivanju Gorskog kotara s ostatkom svijeta, od kojeg su neki na goranskom području doslovno odsječeni i kojima ta komunikacija znači život", dodaje Knežević.

O projektnoj vrijednosti i opsegu goranskog komunikacijskog iskoraka u budućnost direktor tvrtke RuNe Adria Saša Ukić kaže: "Projekt je vrijedan gotovo 51 milijun kuna. Ukupno smo objavili gradnju na više od 6 tisuća i 700 adresa. Osim što je skup, projekt je i izvedbeno zahtjevan jer Gorski kotar je uglavnom ruralno područje, na kojem su neki korisnici poprilično udaljeni." 

Na županijskoj je, pak, razini dosadašnji interes operatera za projekt e-županije nadmašio sva ranija očekivanja, kaže njegov voditelj Vanja Smokvina. "Kada govorimo o dvadeset i pet jedinica lokalne samouprave te Gradu Rijeci, dosad je iskazan interes u visini od 284 milijuna kuna. To je, kada pogledamo ukupno, gotovo 80 posto pokrivenosti tzv. bijelih zona, dok se na području Gorskog kotara to kreće oko 50 posto.", kaže Smokvina. 

Može i bolje, jer dogodine se očekuju državne potpore projektu, čiji će izvedbeni dio u Gorskom kotaru započeti na proljeće.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.