Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iskorijenimo hepatitis edukacijom i odgovornim ponašanjem!

26.07.2016.

13:42

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. srpnja, u čast i na rođendan profesora B. S. Blumberga, nobelovca zaslužnog za otkriće hepatitis B virusa. Tradicionalno će ga obilježiti i riječka udruga Hepatos.

Testiranje je inače moguće obaviti ponedjeljkom i srijedom od 13 do 15 sati u savjetovalištu Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Od 2004. do danas testirano je 2828 osoba. U PGŽ od 1998. godine do danas hepatitisom B zaraženo je 210 osoba. Od hepatitisa C oboljelo je 313 osoba. U Hrvatskoj je hepatitisima B i C zaraženo tek 0,5 posto populacije, ukupno oko 65 tisuća osoba.

Ovogodišnje su aktivnosti u znaku nove globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima, čiji je glavni cilj eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine. Postizanje cilja uključuje edukaciju javnosti, cijepljenja te testiranja. Udruga Hepatos će tijekom srpnja putem medija, o rizicima i mjerama zaštite, važnosti prevencije i liječenja, poučavati javnost kampanjom Edukacija.

Besplatno anonimno testiranje na hepatitis B, C i HIV organizirano je u srijedu 27. srpnja od 13 do 15 sati u prostoru Hepatosa, Ulica Blaža Polića 2 na Brajdi. Ispred studentskoga restorana Indeks bit će postavljen štand na kojem će se dijeliti promotivni i edukativni materijali.

Udruga Hepatos sudjelovat će i na stručnom simpoziju o virusnim hepatitisima u Zagrebu, gdje će biti odigrana predstava Lucijina priča. Edukativna predstava za mlade, u suradnji s Ri Teatrom, priča je o posljedicama rizičnoga ponašanja. Lucija boluje od hepatitisa C i osim s bolešću, bori se i s predrasudama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.