Hrvatski radio

Radio Rijeka

Islamski vjernici slave Kurban-bajram

24.09.2015.

13:08

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muslimani širom svijeta jutros su dočekali jedan od dva najveća blagdana - Kurban-bajram. Svečano je bilo i u Islamskom centru Rijeka, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku poruku održao zamjenik muftije Mevludi efendija Arslani.

"Osnovna poruka Kurban-bajrama je da je ovo blagdan žrtve koju kao vjernici moramo prinositi svemogućem Bogu. Ne zato što je to njemu potrebno, već je potrebno nama. To je najveći znak zahvalnosti za sve blagodati kojima nas on na ovom svijetu daruje, ponekad zasluženo, a ponekad i nezasluženo", rekao je u bajramskoj poruci u Islamskom centru Rijeka, u ime Mešihata Islamske zajednice Republike Hrvatske, zamjenik muftije Mevludi efendija Arslani.

Jedna od poruka današnjega blagdana je i solidarnost, koja se pokazala tijekom agresije na Hrvatsku, za vrijeme velikih poplava u Slavoniji, a pokazuje se i sada u humanitarnoj krizi. Migranti i izbjeglice bježe od užasa u svojim zemljama, ne bi li utočište pronašli negdje daleko, rekao je Arslani: "A to negdje daleko smo mi, Europa koja postaje ono što već trideset godina pa i više govorimo, a to je kuća dogovora. Kuća u kojoj postoji red, i taj red svi smo mi dužni, i iz vjerskih razloga, poštovati."

"Dijelimo sa susjedima i prijateljima, bili oni muslimani ili ne"

Počašćeni smo što živimo u državi koja je migrantima otvorila ne samo granice već i srca, jer ako nisu srca otvorena, uzalud otvorene granice, istaknuo je Arslani. Naglasio je i socijalnu dimenziju Kurban-bajrama, dijeljenje te druženje s obitelji i susjedima.

"Obzirom da se žrtvuje kurban, prema islamskim propisima meso se dijeli na tri dijela. Dio obitelji, dio susjedima i prijateljima bili oni muslimani ili ne, to je vrlo važno naglasiti. Treći dio ide potrebitima", poručio je. Čestitkama povodom Kurban-bajrama na prijemu u Islamskom centru Rijeka pridružili su se i predstavnici vjerskih zajednica te lokalne samouprave.

Četverodnevno slavlje

Kurban-bajram jedan je od dva najveća islamska praznika, a uz njega se obavlja hadž, jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana. Hadž je hodočasničko putovanje u Meku, koje bi svaki musliman koji je imovno sposoban trebao obaviti za vrijeme svojeg života.

Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve, slavi se četiri dana u krugu obitelji i prijatelja. Gozba koja se priprema za slavlje dijeli se na tri dijela: jedan dio ide obitelji, drugi prijateljima, a treći sirotinji.

Čestitku povodom Kurban-bajrama vjernicima je uputio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović. Kurban-bajram je muftiji Hasanoviću, glavnome riječkom imamu Hajrudinu Mujkanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.