Hrvatski radio

Radio Rijeka

Isplatila se 234 milijuna eura vrijedna investicija

18.12.2021.

13:30

Autor: Neva Funčić

 Plutajući LNG terminal u Omišlju

Plutajući LNG terminal u Omišlju

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Tijekom prve godine rada, LNG terminal u Omišlju na otoku Krku zaprimio je 18 velikih brodova te prirodnim plinom opskrbio 50% hrvatskog tržišta. Iz tvrtke LNG Hrvatska poručuju da se isplatila 234 milijuna eura vrijedna investicija, no iz Omišlja ipak upozoravaju na ekološke probleme. 

Plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin u Omišlju je počeo s radom 1. siječnja ove godine, u uvjetima pandemije. Investicija je vrijedna 234 milijuna eura, od čega 101 i pol milijun bespovratno iz fondova Europske unije, a prva je godina dobro prošla, ocjenjuje direktor društva LNG Hrvatska Hrvoje Krhen. Zapošljavaju 25 ljudi na kopnu, njih 60 na brodu, do sada su zaprimili 18 i idući tjedan čekaju devetnaesti brod, poslijednji u ovoj godini. Za iduću je godinu najavljen dolazak 24 velika LNG tankera.


Krhen kaže i da lošeg utjecaja na okoliš nije bilo:

Hrvoje Krhen o prvoj godini rada terminala

Novi dobavni pravac plina ipak je rasprodan za idućih pet godina, a direktor Krhen od siječnja najavljuje i novu uslugu prekrcaja ukapljenog plina s broda u kamione s cisternama, za što postoji veliki interes tržišta. Kapacitet je 2,6 milijardi kubičnih metara godišnje, u nadi, sigurne opskrbe ukapljenim prirodnim plinom.


Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović ističe da su se mještani mjesecima žalili:


Mirela Ahmetović o buci i zagađenju mora

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.