Hrvatski radio

Radio Rijeka

Isprintajte sami riječki suvenir - 3D print stilizirane glave bika

15.12.2015.

14:39

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru projekta 3D baštine Grada Rijeke i Tehničkog fakulteta, u Informativnom centru Grada Rijeke na Korzu postavljen je 3D printer na kojem Riječani i gosti grada mogu isprintati repliku suvenira s motivom bikove glave.

Riječ je o stiliziranoj glavi bika pronađenoj prilikom istraživanja Trsatičkog principija u starom gradu na kojem je danas Arheološki park. Uz ispis glave posjetitelji će dobiti i knjižnu oznaku/bookmark s motivom antičkog nalaza iz 3. stoljeća te deplijan s najvažnijim informacijama o lokalitetu riječkog principija. 

Na bookmarku se nalazi QR kod čijim se očitavanjem posjetitelj vodi na web stranicu www.maolriječkocudo.eu s detaljnim podacima o ideji i ostvarenju projekta. Korištene su najmodernije 3D tehnologije laserskog skeniranja, digitalne obrade, 3D ispisa te višekomponentni materijali koji su osigurali kvalitetu dobivenih modela. Voditelj projekta bio je Sven Maričić s Tehničkog fakulteta iz Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.