Hrvatski radio

Radio Rijeka

Istine o raku: to više nije neizlječiva bolest

04.02.2013.

22:49

Autor: Biserka Belić / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Geslom Rak - jeste li znali? obilježava se ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv raka 4. veljače. Gotovo polovica zloćudnih tumora može se spriječiti zdravim načinom života, a trećina izliječiti ako se bolest otkrije na vrijeme.

Rak se može spriječiti zdravom prehranom i kretanjem te izbjegavanjem stresa, alkohola i nikotna. Usprkos tome, svake godine u svijetu od raka oboli 13, a umre više od 7 milijuna ljudi. Broj umrlih od  raka još uvijek je u porastu, a prema Eurostatovim podacima Hrvatska je po smrtnosti od te bolesti na visokom četvrtom mjestu u Europi.

Da bi se rak otkrio na vrijeme mora se redovito odlaziti na preglede, posebice kad primijetimo neke tegobe koje ne prolaze iako uzimamo terapiju - razna krvarenja, dugotrajni kašalj, čvorići, sve to nas mora potjerati liječniku, kaže
dr. Ira Pavlović Ružić.

Liga protiv raka Primorsko-goranske županije Svjetski dan raka obilježit će donacijom za bolesnike u terminalnoj fazi bolesti  - 20 tisuća kuna Liga će darovati riječkom Hospiciju za nabavku sterilizatora bolesničkih soba.

Rak više nije neizlječiva bolest, kaže predsjednica županijske Lige za borbu potiv raka i vršiteljica dužnosti pročelnice Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a Ira Pavlović Ružić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.