Hrvatski radio

Radio Rijeka

Istraživanja pokazala da je drenjula jedno od najzdravijih voća na svijetu

21.11.2019.

14:09

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Riječko naselje Drenova nazivamo zelenim plućima grada, a u tim šumama koje ju krase, raste i jedno od najzdravijih voća na svijetu. To je dren, odnosno drenjula po kojoj je Drenova i dobila ime, a da je drenjula toliko zdrava, pokazalo je znanstveno istraživanje koje je svrstava u tzv. super voće.

Premda naselje, koje prema zadnjem popisu stanovništva broji oko 9 tisuća stanovnika, a i dalje se širi, nosi naziv po drenu, mnogi, posebice mlađi stanovnici Drenove ovu biljku ne raspoznaju, ne znaju mnogo o njenim zdravstvenim i nutritivnim vrijednostima. Stariji pak ljudi, pogotovo domaće stanovništvo, znaju gdje ona još uvijek raste, kako se nekad koristila, poznaju stare recepte i razne načine prerade drenjule, stoga je ovo ujedno i način da se to znanje očuva i prenese na nove generacije.

Upravo s tim ciljem na Drenovi djeluje Udruga Dren koja se bavi očuvanjem i promicanjem ovoga voća karakterističnoga za područje Drenove. Udruga je i pokrenula projekt "U potrazi za super voćem našeg kraja - zaboravljena drenjula" čiji su rezultati svrstali drenjulu uz bok najzdravijih namirnica. Oni su 2012. godine izradili katastar drena koji možete pronaći na njihovim internetskim stranicama.

A zašto je drenjula super voće, poslušajte u razgovoru: 

Drenjula je super voće!, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.