Hrvatski radio

Radio Rijeka

Istraživanje kvalitete proizvoda: treba mijenjati prakse i zakone

08.09.2017.

19:33

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedavno smo saznali da je ono što smo dugo slutili prilično točno: na našem tržištu strani proizvodi često nisu jednaki naizgled istim proizvodima na tržištu 'stare' Europe. Koriste se jeftinije sirovine, manje su kvalitetni, a skuplji. I što sad?

Istraživanje je, u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, provela zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan.

Pokazalo je kako samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda nije nađena razlika niti u kvaliteti niti u cijeni. Kod 54 posto proizvoda utvrđena je razlika u kvaliteti, dok je više od 60 posto proizvoda, u trenutku kupnje, bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

Najviše se razlikovalo pet prehrambenih proizvoda i jedan deterdžent. Detaljne rezultate možete pronaći na mrežnoj adresi www.hah.hr.

Koji su to proizvodi i u čemu je razlika? Hoće li se slična istraživanja nastaviti kako bi dobili precizniju sliku s više proizvoda? Kako su reagirali 'prozvani' i ima li već prema ovim rezultatima osnove za tužbe zbog zavaravanja potrošača? Sve to pitali smo zastupnicu Borzan, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.