Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivan Jakovčić osudio izjave Antonia Tajanija: Želim da Istra živi u miru

12.02.2019.

10:22

Autor: Alen Čemeljić

Ivan Jakovčić (Foto: Pixsell)

Ivan Jakovčić (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Europarlamentarac Ivan Jakovčić osudio je poruke predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija izrečene u govoru na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi pokraj Trsta. Jakovčić je zatražio objašnjenje njegovog uzvika "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Nakon uvodnog govora Tajanija na plenarnoj sjednici, u kojem je izrazio žaljenje što su njegove riječi krivo protumačene te osudio, uz komunističke, i fašističke zločine nad nevinim ljudima, Ivan Jakovčić je poručio:

"Predsjedniče, postavit ću Vam pitanja na talijanskom jeziku kako bismo izbjegli bilo kakav nesporazum. Pozdravljam Vašu osudu totalitarnih režima i zločina počinjenih nad nevinim ljudima. Mržnje koje su nekad postojale danas više ne postoje. Zato je važno koristiti prave riječi. Reći "talijanska Istra i talijanska Dalmacija" može imati i druga značenja. Ja tražim od Vas da pojasnite svoje riječi jer je Vaša izjava izazvala ogorčenje. Reći tako nešto može biti vrlo opasno. Pozivam Vas da pojasnite svoju izjavu. To je jako važno za ljude koji danas žive u Istri i za esule. Zajedno sa svojim prijateljima radio sam na tome da Istra postane dvojezična i želim da Istra i dalje živi u miru”, zaključio je Jakovčić.

Na početku jučerašanje plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasburu Antonio Tajani objasnio je što je jučer želio reći te se ispričao ako su njegove riječi pogrešno protumačene. "Govorio sam o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija. Govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima, od kojih su mnogi bili na ceremoniji. Utvrđujući povijesne činjenice, mogli smo napokon napraviti pravi korak u razvoju mira između tri naroda. Bili su neprijatelji u prošlosti, danas su prijatelji, i to samo pokazuje da je EU uspješan projekt. Žao mi je ako su moje riječi pogrešno protumačene, nisam želio nikoga uvrijediti, želim samo poslati poruku svima da se ono što se tada dogodilo ne smije nikada više ponoviti", kazao je Tajani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.