Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivan Tominac: "Novinarstvo i društvena angažiranost su neodvojivi!"

24.09.2019.

16:47

Autor: Bojana Guberac

Ivan Tominac (Foto: privatna)

Ivan Tominac (Foto: privatna)

Foto: - / -

"Struka nema budućnost ako mladi ne počnu upisivati novinarstvo iz pravih razloga", smatra Ivan Tominac, 24-godišnji novinar Poslovnog dnevnika i kolumnist Večernjakove blogosfere, koji riječi vidi kao kist kojim nastoji oslikati svoje unutrašnje stanje te stanje društva.

"Ljubav prema pisanju došla je sasvim spontano, a rezultat je potrebe da počnem zapisivati sve što sam smatrao problemom. Sve ono što muči mene ili druge, a novinarstvo je bila posljedica. Htio sam biti glas svih onih o kojima nisu govorili, a koji su me motivirali da ustrajem u vlastitim ciljevima. Svoje novinarske vještine počeo sam brusiti na LikaClubu te sam kasnije, kroz Styrijin program za mlade talente, dobio priliku okušati se i na novinarskim poslovima Poslovnog dnevnika, a sada sam ovdje gotovo dvije godine", priča nam Ivan.

U želji da piše i o onome o čemu Poslovni dnevnik ne izvještava, priključio se Večernjakovoj blogosferi. Njegovi tekstovi objedinjeni su pod imenom Verbalist, gdje daje svoj subjektivni sud te tako nalazi sklad između novinarskog posla i dječačke potrebe da progovara kada osjeća nepravdu.

U svojim kolumnama često bez dlake na jeziku piše o svemu što ima posredan i neposredan utjecaj na njega. Teme su uglavnom društveno angažirane, ponajviše iz razloga jer smatra da su novinarstvo i društvena angažiranost neodvojivi. Novinare vidi kao ogledalo društva, što, priznaje nam, nije nimalo lak teret.

Iako ličkih korijena, spletom okolnosti rođen je u Rijeci. Djetinjstvo i kasnije tinejdžersko razdoblje proveo je Zagrebu. Unatoč tome, ljudi mu često znaju reći da ima nešto alternativno u sebi – baš ono nešto što ima i Rijeka, kojoj se vraća ljeti i vikendima kada uhvati dovoljno slobodnog vremena. 

S Ivanom smo razgovarali o novinarstvu danas, klikbejtu, satiri, slobodi i budućnosti novinarstva - poslušajte:

Novinar Ivan Tominac: "Struka nema budućnost ako mladi ne počnu upisivati novinarstvo iz pravih razloga!", pripremila Bojana Guberac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.