Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivan Zajc imao je zanimljiv hobi - znate li koji?

27.11.2015.

16:28

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan 1981. godine, nakon višegodišnjih radova, otvoreno je obnovljeno Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca. Tako Riječani, nakon 12 godina obnove kazališta, nisu više morali gledati predstave u današnjem Hrvatskom kulturnom domu.

Istoga dana, pišu lokalpatrioti-rijeka.com, ispred kazališta je otkrivena i bista skladatelja te dirigenta Ivana Zajca, čije ime nosi riječko kazalište. Veliki umjetnik rođen je 1832. godine u Rijeci, školovao se na Konzervatoriju u Milanu, a radio je u Rijeci, Beču i Zagrebu. Napisao je oko tisuću i 200 djela, čak 19 opera, a najizvođenija je, naravno, "Nikola Šubić Zrinjski".

Zanimljive su pojedinosti iz Zajčevog privatnog života. Ustajao je vrlo rano, već oko četiri sata skladao bi za radnim stolom. U vrtu je uzgajao ruže, a kasno navečer, nakon radnog dana, opet bi skladao. U mladosti je pušio cigare, ali je od tog gušta morao odustati nakon upale pluća. U društvu je, pričali su njegovi suvremenici, bio zabavan i ugodan, a ostalo je zapisano i da je s unucima igrao trilju, odnosno mlin, kako se već ta igra gdje zvala. Imao je i neobičan hobi, pa smo vas u emisiji "Tri zmaja" pitali što je sakupljao. Odgovor je nešto što gotovo svi koristimo svakodnevno– olovke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.