Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivana Mikolašević iz Rijeke prva žena na čelu hrvatskih gastroenterologa

04.11.2021.

12:48

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: KBC Rijeka

Foto: KBC Rijeka

Foto: - / -

Dr. Ivana Mikolašević sa Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci, na sjednici krajem listopada, izabrana je za dopredsjednicu Hrvatskog gastroenterološkog društva, a 2025. postat će i njihova predsjednica. Bit će najmlađa i prva žena na čelu te organizacije.

Hrvatsko gastroenterološko društvo do danas je imalo 12 predsjednika, među kojima su i tri bivša ministra zdravstva: dr. Rajko Ostojić, dr. Milan Kujundžić i dr. Neven Ljubičić.

U društvo izabranih dr. Ivana Mikolašević ušla je nakon tajnog glasovanja, a temeljem programa u kojem je posebno izdvojila mlade gastroenterologe i njihovu edukaciju, vodeći se razmišljanjem da zdravstveni sustav možemo učiniti boljim ulaganjem u edukaciju mladih.

Naglasak je stavila i na zajedništvo klinika i općih bolnica vodeći se mišlju da nitko ne može sam, a zajedno mogu puno napraviti u hrvatskim i europskim okvirima, stoji u priopćenju stiglom iz riječkog KBC-a.

Prema najavama, kada dođe na čelo Hrvatskog gastroenterološkog društva, dr. Mikolašević nastojat će provesti program kroz tri ključne riječi koje su je vodile i u dosadašnjem radu: učenje, povezivanje i rast.

Doc. dr. Ivana Mikolašević je za stručni i znanstveni rad više puta nagrađivana, između ostalog nagradama L´oreal and UNESCO for woman in science pod pokroviteljstvom HAZU-a i nagradom B. Nakić Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Do sada je objavila stotinjak radova, sudjelovala na međunarodnim skupovima, održala više pozvanih predavanja.

Višegodišnji je aktivni član Hrvatskog gastroenterološkog društva: bila je predsjednica sekcije za znanstveno-istraživački rad, predsjednica mladih unutar udruge. Bila je aktivna i u sekcijama i bordovima krovne Europske gastroenterološke organizacije.

Osnovala je prve ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre u Hrvatskoj, u okviru KBC-a Rijeka i KB-a Merkur. 

Hrvatsko gastroenterološko društvo osnovano je 17. listopada 1992., međutim, hrvatska se gastroenterologija organizirano razvija godinama, a početkom se može smatrati osnivanje gastroenterološkog odjela unutar Klinike za unutrašnje bolesti Rebro godine 1952. pod vodstvom profesora Laszla Kallaia. Danas sve državne i županijske bolnice u Hrvatskoj imaju organizirane gastroenterološke odjele i endoskopsku službu.

Dr. Mikolašević gostovala je u emisiji Akademskih kvarat ure, poslušajte razgovor:

Akademskih kvarat ure: Ivana Mikolašević, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.