Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivana Mrčela: We are watching you

16.07.2020.

13:43

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Foto: Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Foto: - / -

U srijedu 15. srpnja Galerija Kortil otvorila je posljednju izložbu prije kratke ljetne stanke – "We are wathing you" čakovečke umjetnice sa zagrebačkom adresom Ivane Mrčele. Prostorna instalacija, inscenira je pozornica i gledalište te se bavi temom odnosa publike i pojedinca u fokusu.

Prilikom ulaska u galerijski prostor pojedinac ima priliku stati pred reflektore pozornice, biti u fokusu i ostvariti svojih 15 minuta slave. Tijekom svog javnog nastupa, u potpunosti je sâm i izložen procjeni drugih, ranjiviji i podložan kritikama i negativnim reakcijama kao i krajnjoj neizvjesnosti razvoja događaja. Oslikana publika sazdana je od niza individualiziranih likova s vrlo raznolikim izrazima lica – od podrške i smijeha do zaprepaštenosti i negodovanja.

Dojam boravka na pozornici obogaćen je zvučnim efektima koji su sastavni dio prostorne instalacije te doprinose cjelovitom doživljaju nove pozicije u kojoj se našao posjetitelj. U zvučnoj snimci izmjenjuju se reakcije od pljeska i podrške, preko ismijavanja i nezadovoljstva pa sve do bijele buke odnosno žamora koji često prati javne izvedbe i druženja na otvorenjima izložbi.

Ivana Mrčela bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafičkim dizajnom i modom, a svojim izložbama posjetitelje izaziva na dublje promišljanje o modi, estetici i ljudskim odnosima.

Takva je i "We are watching you", izložba s kojom već neko vrijeme putuje po Hrvatskoj. Radi se o ilustracijama na izrezanim medijapan pločama s 2D ljudima koji nose 3D naočale i tako promatraju nas, posjetitelje izložbe. Radovi su inspirirani Warholovom tezom iz 1968., kad je prognozirao da će u budućnosti moderna pop-kultura svima omogućiti da postignu svjetsku slavu. Podsjeća i na fenomen reality showa, u kojem nepoznati ljudi preko noći postaju objekt koji promatra šira publika.

Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja.

Radno vrijeme Galerije Kortil je od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, a ulaz na izložbu je slobodan.

Galerija
Foto: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Foto: -/-
Foto: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Foto: -/-Foto: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.