Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivanje u Gorskome kotaru: ivanjske kresnice i vjenčići od ivančica

24.06.2019.

11:24

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Blagdan sv. Ivana Krstitelja, odnosno Ivanje, od davnina je bio poticaj nastanku brojnih narodnih običaja. U sklopu blagdanske proslave gradskog i župnog zaštitnika, u Delnicama će po 11. put biti uprizorene ivanjske kresnice, čija se tradicija u goranskim mjestima njegovala na različite načine.

Uoči nekadašnjih druženja na blagdan župnog zaštitnika, neudane djevojke (kresnice) u Delnicama bi odijevale bijelo ruho, kaže predsjednik delničke Etnografske udruge Prepelin'c Davor Grgurić

Potom bi se okupljale u polju, sjele u krug te isplele cvjetne vjenčiće od ivančica. S vjenčićima na glavi odlazile bi do najbliže kuće, prekrivene redovima krovne daske (tzv. šindre), i svaka bi svoj vijenac bacila na krov. 

Ovisno o tome na kojem bi se on redu krovnog pokrova zaustavio, predviđalo se za koliko bi se godina svaka od djevojaka mogla udati. Tijekom suvremenog uprizorenja ivanjskih kresnica, kaže u šali Davor Grgurić, događalo se  da je bačeni vjenčić nekima točno predvidio vrijeme udaje. 

Uprizorenje starog običaja, pridodaje, redovito prate šaljive primjedbe iz publike, posebno kada vjenčić bacaju studentice, pa ih roditelji potiču da gađaju više redove krovišta, kako bi prije udaje završile fakultet. Davor Grgurić ističe kako je običaj, sličan ivanjskim kresnicama, nekad postojao i u naselju Lokve nedaleko od Delnica. 

Razlika je u tome što bi tamo djevojke bijelo ruho oblačile večer uoči blagdana. U Lokvama je sačuvan i tekst jedine dosad poznate goranske pjesme vezane uz Ivanje. Na temelju njezinog sadržaja vidljivo je da su tu pjesmu djevojke pjevale prolazeći mjestom, pri čemu bi u prozore kuća umetale poljsko cvijeće, želeći tako stanovnicima dobar urod i blagostanje. Lijepe bi želje domaćini nagrađivali milodarima. Više o ivanjskim običajima u prilogu Nenada Lučića:

Ivanjske kresnice, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.