Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivo Dujmić od Nacionalnog stožera zatražio da mjere određuje po regijama

15.08.2020.

10:54

Autor: Neva Funčić

Plaža na opatijskom Lidu: zašto moramo snositi posljedice loše situacije na splitskom području?, pita gradonačelnik Opatije (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Plaža na opatijskom Lidu: zašto moramo snositi posljedice loše situacije na splitskom području?, pita gradonačelnik Opatije (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

I opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić jučer je uputio Vladi i Stožeru Civilne zaštite otvoreno pismo sa zahtjevom da Hrvatsku žurno podijele u epidemiološke regije, odnosno zelenu, narančastu i crvenu regiju, što bi bila jasna poruka ostalim zemljama, pogotovo onima o kojima ovisi naš turizam.

Isto tako traži da se mjere određuju po regijama, kako bismo zadržali ove dobre turističke brojke. Opatijski je gradonačelnik upozorio i na probleme koje imaju građani Primorsko-goranske i Istarske županije koji rade u susjednim zemljama. Njegovo pismo donosimo u cjelosti:

"Ovim putem moram izraziti nezadovoljstvo trenutnom situacijom, odnosno izbjegavanjem Stožera Civilne zaštite da Hrvatsku podijeli u regije i time spasi turističku sezonu u onim županijama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju. Tu prvenstveno mislim na Primorsko-goransku i Istarsku županiju, koje broje daleko najviše turista u Hrvatskoj te uz sve to imaju itekako povoljnu situaciju s koronavirusom.

Moramo zadržati ove dobre turističke brojke, odnosno brinuti o egzistenciji mnogih obitelji, poduzetnika koji ovise o turizmu, ali i o proračunu naših gradova, županija i same države. Ne moram niti govoriti koliko problema imaju građani Primorsko-goranske i Istarske županije koji rade u susjednim zemljama, i dnevno ili tjedno odlaze u Italiju ili Sloveniju.

Zašto se nove mjere Stožera odnose na cijelu Hrvatsku, odnosno zašto naši poduzetnici moraju snositi posljedice loše epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji?!

Stoga od Vlade i Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske tražim da žurno Hrvatsku podijele u epidemiološke regije, odnosno zelenu, narančastu i crvenu regiju što bi bila jasna poruka ostalim zemljama, pogotovo onima o kojima ovisi naš turizam. Isto tako tražim da se mjere određuju po regijama, a ne linearno za sve županije", poručijo je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Podsjetimo, jučer je sličan zahtjev Nacionalnom stožeru uputio i načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.