Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivo Vidotto: Zbog utakmica Rijeke promijenio sam puno očeva

10.10.2021.

18:59

Autor: Albert Petrović

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ivo Vidotto upravo je izabrani zastupnik talijanske manjine u Skupštini PGŽ. Taj "iskorak" u politiku samo je jedan nizu područja u kojima se dugogodišnji novinar lista La voce del popolo okušao. Primjerice, dobrovoljni darivatelj krvi je od 18. godine!

Već niz godina Ivo Vidotto je predsjednik Savjeta darivatelja u riječkom Crvenom križu i predsjednik Nacionalnog odbora darivatelja. 

Na pitanje kako se odlučio za kandidaturu na izborima kaže: "Dobro, bilo je tu malo nagovaranja, ali ovo mi je novo iskustvo i prilično zanimljivo, iako ne i nepoznato, doduše s druge strane."

Što se tiče položaja talijanske manjine, ocjenjuje da stanje nikad nije tako dobro da ne bi moglo biti bolje. Osobno bih volio, kaže Vidotto: da nismo toliko razjedinjeni, da smo kompaktniji i da na iduće izbore izađemo sa zajedničkom listom i jednim kandidatom na čelu, a ne s tri koliko ih je bilo sada.

"Što se tiče mog rada u Skupštini, kritički ću promatrati sve što se tamo predlaže, a budući da me podržala koalicija na čelu s SDP-om, moje djelovanje se temelji na tekovinama antifašizma za koji mislim da je najvažnije civilizacijsko postignuće. Važno je vidjeti razliku između političara i politikanata - ja ovo drugo ne mogu biti. Ipak se moram svakog jutra pogledat u zrcalu", govori novoizabrani član Županijske skupštine.

Od novinarskih zgoda izdvojili smo neplanirani intervju s predsjednikom Tuđmanom još početkom devedesetih, kad je dr. Tuđmanu odano međunarodno priznanje na konferenciji u Luganu. Zvali su me, kaže, iznenada iz naše delegacije jer je službeni prevoditelj napravio diplomatski incident, pa sam ja obavio posao. Tad mi se probudio novinarski nerv i zamolio sam za razgovor. Tuđman je odmah pristao uz riječi: "To je najmanje što mogu za vas napraviti."

Ivo je vatreni navijač Intera i Rijeke, i to još od djetinjstva, pa otud i zanimljiva anegdota: "Kad sam bio klinac visio sam na Kantridi, ali nisu puštali djecu bez pratnje na stadion. Tako bih svake nedjelje zamolio nekog od odraslih da mi odglumi tatu i uvede me na utakmicu. Dakle, promijenio sam puno očeva", smije se naš gost na Nedeljnemu obedu. Poslušajte više:

Ivo Vidotto: Zbog utakmica Rijeke promijenio sam puno očeva, pripremio Albert Petrović

Albert Petrović i Ivo Vidotto na nedeljnemu obedu (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Albert Petrović i Ivo Vidotto na nedeljnemu obedu (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.