Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Iz bakine škrinjice": glazbenim festivalom započeli "Plodovi gorja"

07.05.2017.

14:18

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festivalom "Iz bakine škrinjice", Udruga "Plodovi gorja Gorskog kotara" u Ravnoj Gori započela je program kojim se tijekom proljeća, ljeta i jeseni turistički nastoje promovirati goranska tradicijska baština te domaći proizvodi. Najavljena je i srpanjska proslava vrijedne turističke obljetnice.

Ovogodišnja je festivalska priredba, osma po redu, u usporedbi s ranijim godinama doživjela znatne promjene. Umjesto predstavljanja starih predmeta i delicija, u bakinu škrinjicu odlučili su posegnuti na drugačiji način. 

"Ove godine imamo jednu novu manifestaciju pod nazivom Pjesme prošlih mladosti, koja želi podsjetiti na stare dobre hitove tradicijske, ali i zabavne glazbe. Zato smo okupili šaroliko društvo zborova, puhačkih i tamburaških orkestara te vokalnih solista", tumači idejna začetnica festivala Blažica Sveticki.

U Ravnoj Gori se izložbom starih fotografiija ovoga vikenda prisjećaju i 230. obljetnice školstva. Festivalom se tradicionalno otvara i program desetak ljetnih i jesenskih vikend-manifestacija koje će u raznim goranskim sredinama biti vezane uz projekt "Plodovi gorja Gorskog kotara". Najposjećenija među njima bit će i središnja proslava povodom osam desetljeća ravnogorskog turizma. 

"To je Dan borovnica, na kojem će ove godine biti i bogat kulturno-zabavni program, a najavljujemo i jednu novinu: dodijelit ćemo naslov eko–barunice. Planiramo izabrati djevojku ili ženu koja će pokazati najviše znanja o plodovima gorja i ljekovitom bilju", najavljuje Sveticki.   

Osim toga, od sredine lipnja do početka listopada vikend-posjetitelji Gorskoga kotara moći će uživati i na danima jagoda, gorske lavande, ljekovitoga bilja, gljiva te drugih plodova gorja. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.