Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:58 / 14.09.2017.

Autor: Nenad Lučić

Iz donacije Majnarich nabavljen novi razglas za delničku osnovnu školu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Puštanjem u rad novoga razglasa Osnovne škole „Ivana Gorana Kovačića“ u Delnicama jutros je nastavljen program donatorskih ulaganja iz ostavštine pokojne hrvatske iseljenice Janet Majnarich, koja je financijski dio svog nasljedstva u Kanadi ostavila goranskom zavičaju svojih predaka.

Tim je novcem dosad financirano nekoliko komunalnih zahvata, poput obnove staza delničkoga parka, a znatni su iznosi deponirani za buduće projekte uređenja gradske knjižnice te zavičajnog muzeja. Današnjom donacijom, kao i ranijom kupnjom informatičke opreme za osnovne i srednje škole te planiranom nabavom novih instrumenata za glazbenu školu, ulaganja u obrazovni sustav Grada Delnica iz donacije Janet Majnarich dosegnut će oko 60 tisuća kanadskih dolara. 

Zbog čega se velik dio nasljedstva kanadske iseljenice ulaže u školstvo? "Janet Majnarich je bila učiteljica i vjerujem da bi danas bila jako ponosna, znajući u što su njezini novci uloženi i da su namijenjeni djeci", tumači jedan od izvršitelja njezine oporuke Vilim Smiljanić. "Ona je za djecu uvijek imala mnogo razumijevanja, a kad bismo razgovarali, uvijek je ponavljala – ja sam bila učiteljica i to ću ostati cijeloga života", kaže Smiljanić. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.