Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:54 / 10.12.2019.

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Iz pera kap. Stipanovića: monografija i kronologija brodarstva Kvarnera

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Igor Stipanović, kapetan duge plovidbe u mirovini, Kostrenjan i autor brojnih knjiga gostovao je u našoj emisiji "Ćo mi, ćo ti". U godini kada Bratovština sv. Nikole obilježava 150 godina postojanja, Igor Stipanović predstavio je monografiju koju je o njoj napisao.

Knjiga kapetana Igora Stipanovića "Bratovština sv. Nikole u Kostreni sv. Barbari, 1869. – 2019." prikazuje povijest Bratovštine, od njenog službenog osnivanja do današnjih dana. Osim nje, napisao je i knjigu "Sumrak kvarnerskog brodarsta, Jugolinija – Croatia Line", te knjigu "Parobrodarstvo Rijeke u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije".

U časopisu Dometi objavio je opširnu Pismohranu obitelji Stipanović. Surađuje i u Sušačkoj reviji, Kraljici mora i Zbornicima Katedre čakavskog sabora Kostrena.

Kap. Igor Stipanović plovio na 42 broda, na 32 broda je zapovijedao, preplovio je 1.200.844 nautičke milje, uplovio u 1416 luka s isto toliko isplovljenja, bio je u 308 različitih luka diljem svijeta, da mu je najdulje putovanje bilo ono iz Rotterdama za Taichung na Taiwanu, trajalo je 69 dana i 18 sati. Danas je kapetan Stipanović u zasluženoj mirovini i uživa u svojoj obitelji, a naročito unucima. Razgovor s njim poslušajte u emisiji "Ćo mi, ćo ti":

Ćo mi, ćo ti: Igor Stipanović, pripremila Iva Črnjar Ivančan