Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Ananas bomba

07.09.2022.

11:32

Autor: HRT - Radio Rijeka

Ilustracija, ananas

Ilustracija, ananas

Foto: Frank May / Pixsell

Ljeto je gotovo pa nikako da se s time pomirimo. Zato smo za glavnu namirnicu ovotjedne slastice koju vam donosimo uiz Primorske kuharice odabrali osvježavajući ananas! Isprobajte recept, zasladite nepce i javite nam dojmove!

ANANAS BOMBA


Sastojci:


1 velika limenka ananasa ili 1 veliki ananas, 0,5 likera lemoncelo, oko 40 kom. piškota, 10g želatine, 0,5l slatkog vrhnja, 0,5l grčkog jogurta, 200g krem sira, 200g šećera, ušećerene višnje za dekoraciju


Postupak:


Veću zdjelu željenog oblika iznutra obucite u prozirnu foliju. Ananas izvadite iz limenke i procjedite sok pa u njega umješajte 1dl vode i 0,5 limoncela ili nekog drugog likera tropskog okusa. U ovu otopinu toćajte piškote i njima obložite dno i stjenke zdjele sve do ruba.


Namočite želatinu u malo vode. Napola istucite vrhnje. U drugoj većoj zdjeli izmiksajte jogurt, krem sir i šećer. Dodajte 1/3 vrhnja a ostatak spremite u frižider.


Ponovno izmiksajte. Ananas narežite na komadiće pa ga dodajte u kremu i povežite. Sad još samo na laganoj vatri otopite želatinu i dobro je umješajte u smjesu i krema je gotova.


Zdjelu s piškotima dopola napunite kremom. Na to složite sloj potoćanih piškota pa napunite kremom do vrha i završite još jednim slojem piškota.


Cijelu zdjelu prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na najmanje 6 sati.


Prije posluživanja zdjelu odmotajte, prekrijte pladnjem za posluživanje i pažljivo prevrnite. Sad uklonite i zdjelu i foliju.


Onaj ostatak vrhnja istucite do kraja pa vrećicom za ukrašavanje po cijeloj torti našpricajte ružice. Tu i tamo dekorirajte ih s par ušećerenih višanja i spremni ste zadiviti i najizbirljivije goste.


Uživajte!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.