Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: dvostruko slatka mađarica

29.09.2021.

14:05

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Damir Špehar / Pixsell

Foto: Damir Špehar / Pixsell

Foto: - / -

Naša slastičarka Jasminka Sušanj za ovaj tjedan predlaže dvostruko slatku pitu mađaricu. Dvostruko, jer se radi najprije karamela, a onda još i krema. A koji god muškarac ispeče ovaj kolač zaslužuje medalju, izazvala je Jasminka.

MAĐARICA

Sastojci:

Za tijesto: 500 g brašna, jedan prašak za pecivo, 100 g putra, 100 g svinjske masti, 250 g šećera u prahu, malo soli, 2 jaja.

Za kremu: 400 g šećera, jedna litra mlijeka, 200 g brašna, tri pune žlice kakaa, 100 g šećera u prahu, 400 g putra.

Postupak: 

Brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte u njega sve ostale sastojke i brzo rukama umijesite prhko tijesto. Omotajte ga folijom i odložite u frižider na par sati, da malo odmori.

Tjesto podjelite u pet dijelova, od svakog razvaljajte koru i pecite na obrnutoj strani lima, oko 10 minuta na 180°C.

Za kremu, najprije šećer stavite u dublju posudu i karamelizirajte na laganoj vatri. U zdjelici umutite pjenjačom brašno s dovoljno mlijeka da dobijete tekuću smjesu. Kad je karamela dobila lijepu zlatnu boju maknite je s vatre i oprezno zalijte ostatkom mlijeka. Posudu vratite na vatru i polako mješajte dok se sva karemela ne otopi u mlijeku. Sada dodajte umućeno brašno i skuhajte kremu. Ohladite je.

U većoj zdjeli pjenasto istucite kakao, šećer u prahu i putar. Polako dodajte kuhanu karamelu i sjedinite u kremu.

Pečene kore premažite kremom i slažite jednu na drugu. Ostavite dovoljno kreme da kolač premažete po vrhu. Prije rezanja mađarica bi trebala odmarati u frižideru barem 24 sata da se poveže i ljepše reže.

A onda - dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.