Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Torta Pčelica Maja!

09.11.2022.

12:19

Autor: Radio Rijeka

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Ove srijede naša Jasminka Sušanj odlučila se za recept koji imenom podsjeća na djetinjstvo! 

Sastojci:

Za biskvit:

200 g šećera, 6 bjelanjaka, 4 žutanjka,

malo soli, 1 vanilin šećer, 250g brašna,

1 prašak za pecivo, 100g listića badema,


Za kremu:

0,5 l mlijeka, 2 praška za puding od vanilije, 2 žutanjka, 3 žl. šećera, 0,5 l vrhnja za šlag,


Za preljev:

2 žl. putra, 4 žl. meda


Postupak:


Kalup za tortu namastite i obucite u masni papir a pećnicu zagrijte na 180 °C.


U većoj zdjeli mikserom tucite bjelanjke, žutanjke, šećer, vaniliju i sol. Nakon 5 min. dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i povežite u glatko tijesto. Izlijte ga u pripremljeni kalup pa ravnomjerno pospite cijelom količinom listića badema. Pecite na 180°C oko 40 min. Pečeni biskvit potpuno ohladite u kalupu prije nego ga izvadite iz njega.


Za kremu skuhajte puding od mlijeka, praška, šećera i žutanjaka pa ga premjestite u zdjelicu, prekrijte folijom i ohladite. Vrhnje istucite u mekši šlag. Odvojeno malo izmiksajte ohlađenu kremu pa oboje spojite u homogenu smjesu.


Biskvit prerežite vodoravno u dva dijela. Donji stavite na pladanj za posluživanje pa oko njega stavite čistu stijenku kalupa za tortu. Sad ga premažite cijelom količinom kreme. Gornju polovicu biskvita, onu posutu bademima, narežite na 12 ili 16 kriški, prema želji. Sada te kriške posložite po kremi.


Na laganoj vatri otopite putar i med. Kad se sjedine lagano žlicom pokapajte po vrhu torte pa je preko noći ostavite u frižideru. Sutradan odstranite rub kalupa, tortu do kraja narežite prema već narezanim kriškama gornjeg biskvita i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.