Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:54 / 05.01.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Štrudla s jabukama

Štrudla s jabukama

Štrudla s jabukama

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Glavni sastojak ovotjednog recepta za pripravak slastice iz primorske kuhinje je jabuka. Veličanstvena u svojoj jednostavnosti, upotrebljena kao glavna namirnica štrudle jo nije naišla na prijetećeg konkurenta. Isprobajte recept i ove srijede!

ŠTRUDLA S JABUKAMA


Sastojci:


Za tijesto: 500g brašna, 50g putra, 1 svježi kvasac, 3.5 dl mlijeka, 1 žutanjak, 2 žl. šećera, 1 vanilin šećer, malo soli


Za nadjev: 6 kiselijih jabuka, sok pola limuna, 100g grožđica, 3 žl. ruma, 1 vanilin šećer, cimeta po želji, 100g mljevenih badema


Postupak:


Brašno prosijte u veću zdjelu. U sredini napravite udubinu i tu uspite šećer, vanilin šećer i namrvite kvasac. Ugrijte mlijeko, prelijte preko kvasca i malo umutite. Ostavite na toplom 5 minuta.


Sad otopite putar pa ga izlijte uzašlom kvascu. Dodajte žutanjak i malo soli i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom pola sata da se lijepo digne. Groždice namočite u rum a jabuke ogulite i naribajte. Pokapajte ih limunovim sokom pa pomiješajte sa šećerom, vanilijom, cimetom i mljevenim bademima. Dodajte namočene grožđice.


Pećnicu zagrijte na 180°C.


Dignuto tijesto još jednom dobro premjesite pa razvaljajte na oko pola centimetra debljine. Po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev. Smotajte savijaču, položite je na pleh obučen u masni papir i premažite umućenim jajem.


Pecite oko 40 min. na 180°C.


Ohlađenu štrudlu narežite, pospite šećerom u prahu i poslužite.


Dobar tek


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.