Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Fina torta!

10.11.2021.

10:30

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Miranda Cikotic / Pixsell

Foto ilustracija: Miranda Cikotic / Pixsell

Foto: - / -

Danas je na repertoaru recepata za slastice iz primorske kuhinje niti manje niti više do fina torta! Sama titula ne otkriva gotovo ništa osim da je vrlo vjerojatno blagodat za nepce i okusne pupoljke jezika. Ne preostaje drugo nego provjeriti i isprobati recept!

FINA TORTA

Sastojci: 

Za prhko tijesto: 150g brašna, 100g putra, 50g šećera u prahu, malo soli, 1 žutanjak, 1 vanilin šećer, malo ribane korice limuna, 50g marmelade

Za biskvit: 10 bjelanjaka, 100g šećera, malo soli, 1 vanilin šećer, 100 g mljevenih oraha, 100g brašna

Za kremu: 1 vrećica želatine, 2 dl mlijeka, 1 vanilin šećer, 100g šećera, 2 žutanjka, 150g nugata, 1 žl. cimeta, 2 dl slatkog vrhnja, 100g poprženih sjeckanih lješnjaka

Za dekoraciju: 3 dl slatkog vrhnja, 100g poprženih sjeckanih lješnjaka

Postupak:

Od svih sastojaka za prhko tijesto umjesite smjesu i ostavite u frižideru da odmori makar pola sata. Pripremite dno kalupa za tortu i namastite. Razvaljajte tijesto na cijelu površinu, nabockajte vilicom i pecite na 180°C oko 15 minuta. Ohladite i premažite marmeladom.

Za biskvit pripremite dva kalupa istih dimenzija i obucite u masni papir. Pećnicu zagrijte na 200°C. Istucite bjelanjke sa šećerom i solju u čvrsti snijeg. Polako dodajte mljevene orahe pomješane s brašnom pa smjesu podjelite u dva dijela, izlijte ih u pripremljene kalupe i pecite svaki oko 10 min. Ohladite.

Za kremu želatinu namočite u mlijeku. Dodajte šećer, vaniliju i žutanjke pa polako  zagrijavajte dok se sve ne poveže u homogenu smjesu. Nesmije vam zakuhati.

Ohladite pa dodajte lješnjake, nugat, cimet i tučeno slatko vrhnje.

I sada možete slagati tortu u kalupu s odvojivim stranama.

Na dno stavite prhko tijesto s marmeladom. Premažite polovicom kreme i preklopite prvim biskvitom. Zatim premažite ostatak kreme i preklopite drugim biskvitom. Ovako složenu tortu ostavite u frižideru preko noći. Sutradan odstranite stijenke kalupa, premjestite tortu na pladanj za posluživanje i premažite tučenim slatkim vrhnjem te dekorirajte lješnjacima 

Dobar tek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.