Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Fini keksi od zobenih pahuljica

08.12.2021.

15:12

Autor: Jadranka Sušanj

Zob, namirnica dugovječnosti i mladolikosti

Zob, namirnica dugovječnosti i mladolikosti

Foto: - / Pixabay

Ovotjedna namirnica slastice koja nam svakog tjedna stiže iz primorske kuhinje je gospođa kraljica zob. Zob je toliko bogata nutrijentima da joj sa sigurnošću možemo pripisati zasluge u mladolikosti ili dugovječnosti. Isprobajte ovaj jednostavni recept:

FINI KEKSI OD ZOBENIH PAHULJUCA


Sastojci:


250g sitnih zobenih pahuljuca, 30g putra, 6 žlica meda, 120g putra, malo soli, 80g integralnog brašna, 1 jaje, pola vrećice praška za pecivo, 1 vanilin šećer, 1 jaje za premazivanje i listići badema za dekoraciju.


Postupak:


Na 30g putra lagano popržite zobene pahuljice da se malo zažute i zamirišu.


Ohladite.


Stavite ih u veću zdjelu pa dodajte komadiće putra, med, sol i vaniliju te brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Umjesite čvrsto tijesto, oblikujte u valjak i ostavite pola sata da odmori.


Pećnicu zagrijte na 180°C a pleh obucite u masni papir.


Valjak tijesta režite na ploške oko pola centimetra. Položite ih na pleh, premažite umućenim jajetom i pospite s par listića badema.


Pecite oko 15 minuta dok kolačići lijepo ne porumene. Odmah ih skinite s pleha i dobro ohladite.


Želim Vam dobar tek.



Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.