Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Moji išleri

15.12.2021.

10:45

Autor: HRT - Radio Rijeka

Za glazuru išlera koristimo 200g tamne čokolade

Za glazuru išlera koristimo 200g tamne čokolade

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Ovotjedna slastica iz primorske kuhinje su božićni kladik. Isprobajte recept za išlere, male kotačiće spojene finom kremom i ukrašene  čokoladnom glazurom.

MOJI IŠLERI


Sastojci

Za tijesto: 150g putra, 150g brašna, 100g mljevenih badema, malo soli, 80g šećera u prahu

Za punjenje: 150g putra, 4 žl. ruma, 50g šećera u prahu, 70g tamne čokolade, 100g neke kiselije marmelade

Za glazuru: 200g tamne čokolade, 1 žl. ulja


Postupak:

Hladni putar naribajte, pa s brašnom, mljevenim bademima, šećerom i solju brzo umijesite tijesto i odložite na 2 sata u frižider.

Odmoreno tijesto tanko razvaljajte (oko 4 mm) pa izrezujte krugove željene veličine. Pecite ih na 180°C oko 10 minuta dok lijepo ne porumene. Ohladite.


Dok se hlade pripremite kremu. Dobro istucite omekšali putar sa šećerim u prahu. Dodajte otopljenu čokoladu i rum i sve mikserom povežite u homogenu smjesu.


Sada polovicu keksa premažite marmeladom, nadjenite kremom i preklopite drugim keksom. Ostavite par sati da se sve skupa lijepo poveže.


Sad na pari otopite čokoladu i dodajte joj žlicu ulja za sjaj pa njome glazirajte kolačiće i eventualno ih po vrhu ukrasite sjeckanim bademima dok se glazura još nije stisnula.


Vaši išleri su gotovi.


Dobar tek!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.