Iz primorske kuhinje ovog tjedna kraljica namirnica je grah, odnosno fažol. Ukusna grahorica bogata nutrijentima, moramo priznati, prilično se dobro snašla u ulozi glavnog sastojka torte. Da, torte! Okušajte se u primjeni grahorica u slasticama, nećete požaliti!
TORTA OD FAŽOLA
Sastojci:
Za biskvit: 5 jaja, malo soli, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 500 g kuhanog fažola, 100 g mljevenih oraha, 5 g sode bikarbone;
Za kremu: 0,5 l slatkog vrhnja, 150 g šećera u prahu;
Za dekoraciju: otopljena čokolada, 16 lijepih zrna kuhanog fažola
Postupak:
Kalup za tortu obučemo u masni papir, a pećnicu zagrijemo na 180°C.
Fažol izmiksamo u kremu. Žutanjke istučemo sa šećerom i vanilijom. Dodamo kremu od fažola i dobro povežemo.
Od bjelanjaka i soli istučemo snijeg pa ga oprezno umješamo u smjesu sa žutanjcima. Na kraju lagano dodamo orahe pomješane sa sodom bikarbonom.
Smjesu izlijemo u pripremljeni kalup i pečemo oko 25 minuta na 180°C.
Pečenom kolaču odstranimo masni papir i dobro ga ohladimo.
Istučemo slatko vrhnje i zasladimo ga šećerom u prahu. Obilno premažemo cijeli kolač. Od vrhnja napravimo 16 ružica i svaku ukrasimo zrnom fažola. Tortu još po sredini dekoriramo otopljenom čokoladom i spremna je za posluživanje.
Dobar tek??
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.