Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuhinje: Torta od kokosa i sira

03.11.2021.

10:40

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Foto: - / -

Iz primorske kuhinje svakog tjedna ideje za slastice stižu sve jedna egzotičnija od druge. Ovoga tjedna na raspored neobičnih kombinacija okusa na red je došla torta od kokosa i sira. Odvažite se pa i ovoga puta isprobajte recept!

TORTA OD KOKOSA I SIRA

Sastojci: 

Za biskvit: 5 jaja, 100 g šećera, malo soli, 50 g putra, 50 g brašna, 50 g fino mljevenog kokosa

Za kremu: 500 g svježeg sira, 5 dl slatkog vrhnja, 120 g šećera, 2 dl mlijeka, 2 žutanjka, 1 vrećica želatine, 1 vanilin šećer, 50 g grožđica

Za dekoraciju: tučeno slatko vrhnje i kokos po želji

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu obucite u masni papir.

Jaja odvojite pa bjelanjke istucite sa solju, a žutanjke sa šećerom. Putar otopite, a brašno i kokos pomiješajte. Lagano špatulom sve zajedno pomiješajte u homogenu smjesu, izlijte u kalup i pecite oko pola sata dok biskvit lijepo ne pozlati.

Ohladite.

U mlijeku umutite žutanjke, šećer, vaniliju i želatinu i lagano zagrijavajte da se želatina rastopi. Ohladite.

Grožđice namočite u malo ruma pa dobro promiješajte sa svježim sirom i trećinom tučenog slatkog vrhnja. Smjesu dobro povežite s ohlađenim mlijekom pa dodajte ostatak slatkog vrhnja i krema je gotova.

Biskvit prerežite napola. Donji dio stavite na pladanj, namažite cijelom kremom i preklopite gornjim djelom biskvita. Cijelu tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem i pospite kokosovim brašnom koje ste prethodno malo popržili na laganoj vatri za bolju aromu.

Dobro ohladite u frižideru i poslužite.

Želimo Vam dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.