Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz Rijeke krenuo MUP-ov projekt "Zajedno protiv govora mržnje"

24.03.2017.

14:23

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je prvi hrvatski grad u kojem MUP počinje s preventivnim programom "Zajedno protiv govora mržnje". Osim ministra Vlahe Orepića, na nultu toleraciju prema nasilju i govoru mržnje pozivaju riječki političari, liječnici, državni odvjetnici, sportaši, novinari, predstavnici navijačkih skupina...

Hrvatska je sigurna zemlja, ali je činjenica da su nasilje i govori mržnje, posebice na sportskim natjecanjima, prisutni, pa je cilj i ovoga projekta Ministarstva unutarnjih poslova reći: NE govoru mržnje, kaže ministar Vlaho Orepić i dodaje: "U ovome trenutku Hrvatska je sigurna zemlja, humana zemlja, uistinu. Govor mržnje je svojstven onima koji vjeruju da je za njihove probleme kriv netko drugi. A događa se zato da bi razorio mir, dostojanstvo, ljubav i sigurnost."

A uoči današnjega nogometnog susreta između Hrvatske i Ukrajine, ministar ponovo poziva na toleranciju."Pozivam pogotovo navijačke skupine da budu predvodnici u sprječavanju govora mržnje. Za govor mržnje i za sve što iz njega proizlazi: huliganizam, ugrožavanje sigurnosti drugih osoba i materijalnih dobara, jednostavno nema opravdanja. Prema govoru mržnje ne smije biti nikakve toleracije", rekao je Orepić.

Projekt su danas podržali predstavnici svih relevantnih institucija u Gradu i Županiji, dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao da mu je drago da prevetivni program kreće upravo iz Rijeke. "Mržnji i nasilju nema mjesta na sportskim događajima", kaže direktor nogometnoga kluba Rijeka Vlado Čohar i dodaje: "To nije floskula. Nakon psortskih događaja u prvom planu moraju biti sportaši. Mislim da imamo predivne sportaše i da oni to zaslužuju".

Kako je preventivni program upućen posebice mladima i djeci, na riječkome Korzu održan je glazbeno-scenski i sportski program Ja sam za fair playPoslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.