Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz Rijeke na Himalaju: cilj nam je postaviti novi rekord najvišega zarona!

29.10.2017.

14:40

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije velike ekspedicije, na nedjeljni obed kod Maria Lipovšeka Battifiace, svratili su Riječani Vitomir Maričić, Viktor Ivaniš i Vladimir Šoić. Oni u ponedjeljak kreću iz Rijeke put Himalaje, a cilj im je postaviti svjetski rekord najvišega zarona na dah.

S njima putuje i Lidija Lijić, svjetska i europska prvakinja u ronjenju na dah. Projekt traje od 30. listopada do 18. studenoga. "Plan je da dođemo u Katmandu i da vidimo kako idu vjetrovi. Bazna stanica bi nam bila Pokhara, a od tamo, kroz nekih desetak dana, doći ćemo do jedne lokacije koju smo vidjeli na karti. Riječ je o trima jezerima na kojima želimo nešto napraviti ukoliko nisu zaleđena. Pokušat ćemo doći do ekstremnoga rekorda, a to je najviši statički zaron - računa se vrijeme provedeno pod vodom i nadmorska visina. Za sada je rekord 4.900 metara i dvije minute", opisuje Vitomir Maričić.

Vladimir Šoić je zadužen za fotografiranje i uhvaćene trenutke na ovome velikome pothvatu. "Imam već iskustva u tome, prvo sam se penjao i putovao, pa se razvila ljubav prema fotografiji, a sada ću to objediniti, pa ćemo vidjeti kako će ispasti", govori Šoić.

Kada se upustite u takve ekspedicije, uvijek je vrijedno imati doktora uza sebe. Viktor Ivaniš je zadužen za medicinsku stranu priče: bolesti, lijekove i prepoznavanje simptoma. "Znate koliko mi je teško s njima. Ja sam navikao biti sistematičan i nisam dovoljno iskusan u ovome. Oni su jako opušteni u vezi cijele priče, sve rade u zadnji čas, a ja se još uvijek adaptiram i imam 150 pitanja. Proučio sam sve o visinskim bolestima i razmišljao o svim lijekovima koji bi nam mogli zatrebati", govori Ivaniš.

O detaljima putovanja, iskustvima i o mnogim zanimljivim temama razgovarali su na nedjeljnome ručku: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.