Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz znanosti u svakodnevicu - trajni Apel za klimu

22.04.2020.

13:28

Autor: Saša Vuksan, Hina

U Parku prirode Učka ovih dana proučavaju kako priroda reagira na manji broj posjetitelja (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

U Parku prirode Učka ovih dana proučavaju kako priroda reagira na manji broj posjetitelja (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Povodom Dana planeta Zemlje Više od 550 hrvatskih znanstvenika koji su u siječnju zakonodavnoj i izvšnoj vlasti uručili Apel za klimu, pozivaju svih da se uključe u današnju digitalnu mobilizaciju putem društvenih mreža i šire poruke o potrebi spašavanja okoliša i klime.

Ujedinjeni narodi su u srijedu pozvali na borbu s klimatskim promjenama "istom odlučnošću" s kojom se borimo s pandemijom covida-19 jer zbog globalnog zagrijavanja od 2015. umire sve više ljudi. (Hina)

Hrvatski znanstvenici, o čijem Apelu za klimu više možete pročitati i poslušati OVDJE, podsjećaju kako Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su jedna od značajnijih, već sada mjerljivih posljedica klimatskih promjena izmjene u obrascima širenja zaraznih bolesti.

Podsjećaju i da je lom na svjetskim tržištima nafte pravi trenutak u kojem se može poduzeti odlučna i dubinska transformacija energetskog sektora prema obnovljivoj i održivoj energetici.

Utemeljitelj kulturne botanike i zoologije u Hrvatskoj Nikola Visković izjavio je da su obje krize koje proživljavamo, pandemija i klimatska, ekološki uzrokovane te da je za rješavanje klimatske, koja je znatno ozbiljnija, jedini pravi put transformacija u zelenu ekonomiju.

U razgovoru za Hinu, u povodu Dana planeta Zemlje 22. travnja, Visković ističe da će se problemi epidemija sanirati puno lakše, ali da obje zajedno dovode svijet u stanje koje ga podsjeća na krizu iz 1929. godine te da bi i odgovor na nju trebao biti sličan javnim radovima koje je tada pokrenuo američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt.

Povodom Dana planeta, inspirirani apelom znanstvenika i svim drugim porukama, u programu Radio Rijeke prošetali smo padinama Učke u društvu s ravnateljem JU Park priride Učka Egonom Vasilićem, poslušajte:

U Parku prirode Učka ovih dana proučavaju kako priroda reagira na manji broj posjetitelja, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.