Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izaslanstvo argentinskog lučkog grada Zaratea posjetilo Rijeku

25.11.2016.

14:44

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci boravi izaslanstvo argentinskog lučkog grada Zaratea, važnog prometnog čvorišta u provinciji Campana, dijelu aglomeracije Buenos Airesa koje Argentinu povezuje s ostatkom svijeta. Susreli smo ih na primanju u Salonu Grada Rijeke.

Izaslanstvo Zaratea prvi put je u Rijeci, a kontakt je uspostavljen na inicijativu Hrvatskog centra Zaratea i Hrvatsko-argentinske gospodarske komore povezane u osobi Ivana Ostoje, rođenog Bračanina odraslog u Argentini, rekao je Dejan Miculinić, voditelj riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika. "Imamo puno zajedničkih tema, po broju stanovnika, po infrastrukturi. Zadovoljan sam što je Grad Rijeka prepoznao inicijativu, ne samo zato što je pokrenuta od Matice iseljenika, nego zato što je ovaj današnji susret za nekoga prvi, za nekoga drugi korak, ali sam siguran da će ih biti još puno", kaže Miculinić.

Zbog sličnosti sa Zarateom, od izgleda do karnevalske tradicije, Rijeka je odabrana za uspostavu prve prekomorske suradnje s nekim gradom u Europi. "Zahvaljujući raznim mrežama i institucijama te preko konferencije "Gradovi za život", Rijeka je postala prvi grad s kojim je Zarate uspostavio komunikaciju na toj razini", izjavila je zamjenica gradonačelnika grada Zaratea Patricia Moyano"Kao i Rijeka, Zarate je industrijski i prometni grad, pa u tom kontekstu nas vežu zajednički interesi kad je u pitanju promet roba", rekao je zamjenik riječkoga gradonačelnika Miroslav MatešićArgentinci ne žele čekati formaliziranje današnjeg susreta i najavljeno potpisvanje ugovora, već su zatražili pomoć oko uspostave kontakta s nekim proizvođačem brzih patrolnih brodova za što im je preporučena Kvarnerplastika iz Kraljevice. Bili su u Gospodarskoj komori i na Sveučilištu jer ih zanima riječki Pomorski fakultet, a sastali su se i s predstavnicima Lučke uprave. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.