Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izaslanstvo Bjelorusije u Rijeci potvrdilo želju za jačanjem suradnje

26.05.2017.

13:57

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Službena delegacija Ministarstva vanjskih poslova Republike Bjelorusije na čelu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Olegom Kravchenkom posjetila je Grad Rijeku. Osnovni cilj posjeta je otvaranje poslovnog prostora Počasnog konzulata Republike Bjelorusije u Rijeci.

Za počasnog konzula imenovan je prof. dr. Vidoje VujićIzaslanstvo Bjelorusije izazilo je želju za poboljšanjem gospodarskih, kulturnih i drugih veza između Hrvatske i Bjelorusije s posebnim naglaskom na uspostavu suradnje između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Gomelu te korištenje gospodarskih potencija Primorsko-goranske županije i Rijeke u Bjelorusiji.

"Za nas je jako važno jačati regionalne veze koje se razvijaju između Primorsko-goranske županije i Gomelske oblasti kao i između Rijeke i Gomela", rekao je Oleg Kravchenko, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Bjelorusije, dodajući da je otvaranje konzulata Bjelorusije u Rijeci, prvog konzulata koji se otvara u Hrvatskoj, izuzetno važan događaj upravo zbog osnaživanja daljnje suradnje na različitim područjima, od gospodarstva do turizma, znanosti i kulture.

Danas je na bjeloruskom tržištu prisutno više od 20 hrvatskih tvrtki koje u toj zemlji ostvaruju veliki promet, a među njima su s područja Primorsko-goranske županije tvrtke Jadran galenski laboratorij, Vargon i Rijekatank. U Bjelorusiju Hrvatska izvozi šest puta više nego što uvozi, a mogućnosti suradnje su velike i obje ih zemlje žele dalje razvijati.

Čestitajući Rijeci na tituli Europske prijestolnice kulture 2020. godine, veleposlanica Alena Kupchyna istaknula je važnost razvoja kulturne suradnje između dvije zemlje, potrebu jačanja turističkih veza te posebno istaknula značaj suradnje sveučilišta u Rijeci i Gomelu.

Poslušajte izjave opunomoćene veleposlanice Republike Bjelorusije u Republici Austriji i Republici Hrvatskoj, Alene Kupchyne i počasnog konzula Vidoja Vujića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.