Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izborna nedjelja - Riječani biraju članove vijeća mjesnih odbora

01.12.2018.

15:08

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U Rijeci se ove nedjelje održavaju izbori za članove vijeća mjesnih odbora. Bira se po pet ili sedam članova vijeća u svakom mjesnom odboru, ovisno o broju stanovnika na određenom području grada. Izborom vijećnika u mjesnim odborima možemo izravno utjecati na kvalitetu života u svojem gradu.

Sutra, u nedjelju 2. prosinca, u Rijeci se održavaju izbori za članove vijeća 34 mjesna odbora. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a ako ne znate gdje je vaše biračko mjesto, možete to provjeriti na mrežnoj stranici Grada RijekePosljednji redovni izbori za vijeća mjesnih odbora održani su u istopadu 2014., pa su po isteku četverogodišnjeg mandata dosadašnjih i ovo - redovni izbori.

Broj članova vijeća mjesnih odbora određen je prema broju stanovnika. Tako se, s obzirom na brojnost stanovnika, za mjesne odbore Sveti Nikola, Zamet i Drenova u vijeće mjesnog odbora bira po sedam članova, dok se po pet bira u vijeća ostalih mjesnih odbora (Banderovo, Belveder, Brajda - Dolac, Brašćine - Pulac, Bulevard, Centar - Sušak, Draga, Gornja Vežica, Gornji Zamet, Grad Trsat, Grbci, Kantrida, Kozala, Krimeja, Luka, Mlaka, Orehovica, Pašac, Pećine, Pehlin, Podmurvice, Podvežica, Potok, Srdoči, Sveti Kuzam, Svilno, Školjić - Stari grad, Škurinje, Škurinjska Draga, Turnić i Vojak.)

Izbore provodi Izborno povjerenstvo, koje će rezutate objaviti najkasnije 24 sata od zatvarnja birališta. Za potrebe odvijanja izbornih radnji Izborno povjerenstvo ureduje na adresi Korzo 16, soba 315, 3. kat, a kontaktirati se može telefonom ili elektroničkom poštom na moizbori@rijeka.hr.

Mjesni odbori oblik su mjesne samouprave koji postoji radi neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o pitanjima od svakodnevnog i neposrednog interesa. Mjesni odbor čine svi građani koji imaju prebivalište na tom području, a vijeća mjesnih odbora neposredno utječu na uređenje kvartova i kvalitetu života u njima. Donose planove i prioritete malih komunalnih akcija, odnosno u njihovoj je nadležnosti uređenje okoliša te obavljanja komunalnih i uslužnih djelatnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.