Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izborna utrka u Delnicama: do gradonačelnika tek u drugom krugu

30.05.2017.

15:23

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je prvi krug lokalnih izbora riješio sve dvojbe u pet od devet lokalnih samouprava Gorskog kotara, izborna je utrka na tom području i dalje zanimljiva. Ona još uvijek traje i u najvećoj goranskoj sredini, gradu Delnicama.

Nakon 41,5 posto osvojenih glasova prije desetak dana, novi mandat gradonačelnika očekuje nezavisni Ivica Knežević, no uz 23 posto biračke potpore, dobivene prije desetak dana, preokretu u drugom krugu još uvijek se nada kandidat PGS-a, HNS-a i HSU-a Tomislav Mrle. 

Osim na vodećoj startnoj poziciji uoči drugog kruga te trećini osvojenih mandata njegove nezavisne liste u Gradskom vijeću, Ivica Knežević, uz zamjenicu Katarinu Mihelčić, izborni optimizam gradi i na gospodarskom programu.

"Jasno i glasno smo rekli koji su pravci aktivnosti u drugom mandatu, s posebnim naglaskom prema stvaranju pretpostavki za privlačenje investicija. S tim ciljem ćemo potaknuti izmjenu pojedinih propisa koji će omogućiti da se transakcije sa zemljištem za poslovne aktivnosti vrše na drugačiji način", kaže Knežević. 

U izborni preokret i dalje vjeruje Kneževićev protukandidat Tomislav Mrle, sa zamjenicom Tanjom Kezele, koje je, osim koalicijskog trolista, PGS, HNS i HSU, uoči drugog kruga naknadno odlučio podržati i SDP.

"Mi mislimo da smo sa svojim timom, koji zagovara zajedništvo, na vrlo dobrom putu s obzirom da smo ušli u drugi krug. Smatramo da je naš program, koji ponajprije zagovara decentralizaciju na razini mjesnih odbora, nešto što će birači prepoznati, jer kroz njih građani znaju najbolje ocijeniti koji su problemi važni za grad", ističe Mrle.

Međutim, niti Kneževićeva nezavisna lista, a niti lijeva koalicija, čiju okosnicu čine SDP i PGS, nema većinu u Gradskom vijeću, pa će jezičac na vagi budućih političkih odnosa snaga u Delnicama sa svoja tri vijećnička mandata biti HDZ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.