Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izgradnja vodospreme "Poklon" sredstvima Europske unije

28.01.2018.

09:00

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Josip Krmpotić / HRT Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Za sigurnu vodoopskrbu grada Opatije, ali i cijelog Liburnijskoga kraja, početak gradnje vodospreme "Poklon" sredstvima Europskih fondova značajan je korak jer bi problemi - kojih je definitivno bilo - trebali postati povijest.

Radove izvodi slovenska tvrtka "Godina". Na 900 metara nad morem o značaju nove vodospreme govori direktor "Liburnijskih voda", Ervino Mrak: "Ovo su ključni objekti na ovom području jer ovdje voda dolazi s Male i Vele Učke, dakle izvori su ispod samog vrha Učke i snabdjevaju gotovo cijelu Liburniju. A ovaj objekat je veoma značajan jer smo već ove godine imali problema u špici potrošnje gdje smo u nedostatku količine vode morali popunjavati iz drugih smjerova. Također treba naglasiti da je ovaj Projekt financiran gotovo 100%, odnosno 85% iz fondova Europske unije za ruralni razvoj, a 15% od Ministarstva poljoprivrede." 

U ukupnih malo više od 9 milijuna kuna Grad Opatija uložit će 276 tisuća kuna, do 2021. godine trebat će oko 20 milijuna, a dosad - pohvalio se opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić - iz fondova su povukli više od 280 milijuna kuna. Ali, drugog načina i nema, lokalna uprava može koliko može.

"Mi ne možemo se dovesti u situaciju da je manjka vode u ljetnoj turističkoj sezoni, prema tome ovdje će biti dovoljno resursa vode i osim nje mi i sufinanciramo, sve 4 jedinice lokalne samouprave. Radimo na svom području jer se turizam širi po čitavom području Liburnije, a rekli smo da je sve to dio opatijske rivijere, zato pomažemo jedni drugima i iz ove vodospreme dio vode će ići i prema Lovranu," objašnjava Dujmić.

Vrlo brzo kreće izgradnja još dvije crpne stanice što i praktično znači da cjelovita obnova vodoospkrbnog sustava na području Učke, izgrađenog početkom 20. stoljeća, odlično napreduje.

Poslušajte prilog Josipa Krmpotića:

 

Galerija
Foto: Josip Krmpotić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Josip Krmpotić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Josip Krmpotić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.