Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Čarobna matematika": objekti, filmovi, demonstracije

19.04.2016.

12:15

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Čarobna matematika" naziv je izložbe što je, u suradnji s njemačkim Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach, otvorena u riječkom sveučilišnom kampusu. Na svom putovanju po svijetu izložba prvi put gostuje u Hrvatskoj.

Izložba "Čarobna matematika" sastoji se od slika matematičkih objekata izrađenih pomoću računalnih programa, 3D printanih skulptura matematičkih objekata, filmova i interaktivne matematičke demonstracije. Slike matematičkih objekata izrađene računalnim programima učenicima i profesorima omogućuju jednostavnu realizaciju vlastitih ideja te potiču maštovitost i kreativnost autora.

Ovo je idealna izložba za Festival znanosti i ovogodišnju temu Znanost i umjetnost jer pokazuje umjetnost koja je stvorena matematikom, kaže Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci te dodaje da su njemački izložbu prilagodili srednjoškolcima i osnovnoškolcima te organizirane grupe kroz izložbu voditi sve do 3. lipnja. 

Izložba je do sada je organizirana u više od 150 gradova u tridesetak država, a vidjelo ju je više od dva milijuna posjetitelja. Ovo je prvo gostovanje izložbe u Hrvatskoj, a može se razgledati u okviru Otvorenog dana odjela za biotehnologiju, informatiku i matematiku, u tjednu Festivala znanosti kojemu je ove godine tema Znanost i umjetnost. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.