Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba fotografija spaljenih sela za Drugoga svjetskog rata u Lipi

02.08.2016.

21:57

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Putujuća izložba o spaljenim selima za vrijeme Drugoga svjetskoga rata na području oko Rijeke, Opatije, Trsta, Krasa, Goričke, Brkina i Istre bit će otvorena u utorak 9. kolovoza u Memorijalnom centru Lipa pamti u Lipi.

Izložba je dio međunarodnoga projekta "Palež u sjećanjima", koji na novi način pristupa gotovo zanemarenoj tematici spaljivanja sela na multietničkome području Italije, Slovenije i Hrvatske. 

Izlažu se arhivske snimke spaljenih sela na području nekadašnje Julijske krajine, gdje su nacisti i fašisti u akcijama tzv. "čišćenja terena" spalili više od dvije stotine sela. Na izložbi je predstavljeno i stradavanje selȃ na području današnje Općine Matulji (Lipa, Male Mune, Vele Mune, Žejane) te naselja u Općini Klana (Breza, Lisac, Studena) u proljeće 1944. godine.

"Ovo je prvi projekt koji se bavi prikupljanjem i istraživanjem informacija o spaljivanju sela na tom području. Uhvatili smo posljedni vlak, jer je puno svjedoka tih događaja već preminulo", kaže voditelj projekta dr. sc. Gašper MithansOsim putujuće izložbe, u sklopu projekta se snima kratki dokumentarni film, organizira internetski seminar i u pojedinim selima postavljaju spomen-ploče. Lani je provedeno i osposobljavanje studenata iz usmene povijesti.

Putujuća izložba fotografija u Lipi će se moći pogledati od 9. kolovoza do 22. rujna (utorak–subota: 10 –17, nedjelja: 10 –14 sati). U lipnju je bila postavljena u Mačkolju/Caresani u Italiji, zatim u Šmarju pri Kopru u Sloveniji, a nakon Lipe izložba seli u Pazin i Žminj.

Izložbu u Lipi organiziraju Univerza na Primorskem - Znanstveno-raziskovalno središče, Općina Matulji, Memorijalni centar Lipa pamti, Udruga "Žejane" i partneri projekta "Palež u sjećanjima".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.