Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba kao veliko "hvala" svim volonterima Rijeke - EPK 2020

20.04.2021.

11:47

Autor: HRT - Radio Rijeka

Izložba Volonteri - srce prijestolnice (Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka)

Izložba Volonteri - srce prijestolnice (Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na postamentima na Korzu u Rijeci u utorak je otvorena izložba "Volonteri - srce prijestolnice", kojom se izražava zahvalnost volonterima na doprinosu u ostvarenju projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Ovom se emotivnom izložbom, koja je dio programske EPK završnice u travnju, izražava zahvalnost volonterkama i volonterima na značajnom doprinosu u ostvarenju cjelokupnog kulturnog programa u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložba, naime, prati angažman sugrađana kroz volonterske aktivnosti od pripreme kandidature Rijeke za titulu Europske prijestolnice kulture, preko predprograma u ranijim godinama pa sve do današnjeg dana. Poseban naglasak stavljen je na 2020. godinu, u kojoj je Rijeka i službeno ponijela titulu Europske prijestolnice kulture.

Izložba je koncipirana je na način da se može pogledati iz dva smjera. Jedan smjer kronološki prati događanja prema temama, a drugi smjer ima intimniju dimenziju gdje su fotografije upotpunjene dojmovima volontera EPK.

"U brojkama, to je 8000 volonterskih sati tijekom protekle 3 godine koliko smo volonterski program razvijali, odnosno 5000 sati tijekom 2020. godine u kojoj su bili prisutni na čak 130 događanja", istaknula je voditeljica volontera Asja Brusić uz veliku zahvalu svakome od 432 volontera, koji su sudjelovali u pripremi projekta te njih 363 u samim događanjima 2020. godine.

A da je program volontiranja u kulturi, koji je razvijen kroz EPK projekt inovativan, istaknula je direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota. "Vjerujem da smo konceptu volontiranja u kulturi dali jednu posve novu dimenziju s obzirom da se radi o sustavno i ozbiljno razvijanom modelu koji do sada nije bio poznat u Hrvatskoj i stoga nam je on iznimno važan. Hrvatski kulturni dom na Sušaku preuzima ovaj program i nastavlja ga razvijati i dalje te time on postaje trajno naslijeđe EPK projekta", rekla je Kregar Šegota

Izlog zgrade Grada Rijeke ukrašen je pak dvjema vrijednim nagradama: priznanjem "Organizator volontiranja 2020." koje je Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku dodijelila Udruga za razvoj civilnog društva Smart za kvalitetno provođenje volonterskog programa Europske prijestolnice kulture te Državnom nagradom u kategoriji "Koordinatorica volontiranja 2020.", koja je nedavno pripala voditeljici volonterskog programa Asji Brusić.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar rekao je kako je tim koji je radio na projektu EPK i prilikom same kandidature bio jako ambiciozan po pitanju planiranja i razvijanja volonterskog programa. "Pandemija nas je malo omela u nekim planovima, naročito u kontekstu internacionalnih volontera, ali je činjenica da je ovo najbolji volonterski program u kulturi u Hrvatskoj ikada" izjavio je Šarar.

Na predstavljanju izložbe završne je riječi uputio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. "Proces volontiranja na ovom projektu okupio je ljude različite životne dobi, različitih profesija i svjetonazora, ali svi su oni kroz svoj angažman pokazali koliko im je stalo i do projekta i do našeg grada i poslali su jednu jasnu i pozitivnu sliku o Rijeci ne samo u Hrvatsku već i u svijet", zaključio je gradonačelnik Obersnel uz izrečene zahvale svim volonterima.

Dodajmo, u sklopu izložbe "Volonteri – srce prijestolnice", u izlogu Turističko-informativnog centra na Korzu do 2. svibnja prikazuje se i promotivni video s titlovima na hrvatskom jeziku, pod nazivom "Zašto volontiram u kulturi" autora Zorana Kreme, koji je također volonterski snimljen za potrebe manifestacije "Hrvatska volontira".

Preko 100 fotografija svjedoči njihovim aktivnostima kroz posljednje tri godine, a osobni citati daju uvid u motivaciju volontera. Izložba će se moći razgledati do 26. travnja. Poslušajte što su o važnosti volontera za EPK i nasljeđu ovog programa rekle voditeljica volonterskog programa Asja Brusić i direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota:

 

Izložba kao veliko "hvala" svim volonterima Rijeke - EPK 2020, pripremio Dražen Zima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.