Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba Kur'ana u riječkom Islamskom centru: 23 izdanja iz cijelog svijeta

18.01.2017.

12:24

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja veljače u riječkom Islamskom centru možete razgledati izložbu Kur'ana te postav fotografija i dokumenata u povodu 50 godina osnutka riječkog Medžlisa. Zbirka Kur'ana je iz fundusa privatne zbirke muftije Ševke Omerbašića.

Rijeka je nakon Zagreba drugi grad u Hrvatskoj u kojemu je postavljena ova izložba. Svete knjige su pokloni iz brojnih zemalja i vjerskih organizacija iz islamskoga svijeta, u 22 izdanja te jednom audioizdanju iz Saudijske Arabije. Zbirku je efendija Omerbašić skupljao 40 godina te poklonio Mešihatu Islamske zajednice Hrvatske.

Medžlis je viša lokalna organizacijska jedinica islamske zajednice koja u pravilu obuhvaća najmanje sedam džemata - najmanjih i osnovnih vjerskih jedinica, koji čine jednu cjelinu. Obično se granice jednog medžlisa poklapaju s upravnim granicama jedne općine. 

Pedeseta obljetnica riječkoga Medžlisa obilježena je u petak 13. siječnja, kada je diljem Hrvatske obilježeno stotinu godina institucionalnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj.

Tijekom programa proslave u Rijeci, nakon velike molitve petkom - džuma namaza - predstavljena je knjiga "Jadranski dragulji" Ševke ef. Omerbašića. Knjiga obuhvaća 56 priča o povijesti islama i muslimana. Govori o tisućljetnim tragovima islama na području Sredozemlja te odgovara na pitanje: jesu li muslimani  postojali na Sredozemlju prije turskih osvajanja? 

Iz knjige efendije Omerbašića može se iščitati povezanost kršćanstva i islama, dviju velikih monoteističkih religija, koje su tijekom stoljeća bile u sukobima i međusobnim doticajima. Poslušajte izjavu glavnog imama Hajrudina efendije Mujkanovića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.