Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Neusporedivo plavo - Sjeverni Jadran" gostuje na riječkom Korzu

09.08.2019.

13:42

Autor: Neva Funčić

Denis Redić, Marino Brzac i Dominik Damiš (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Denis Redić, Marino Brzac i Dominik Damiš (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

"Neusporedivo plavo" naziv je atraktivne postave fotografija kojima se predstavljaju Riječani Marino Brzac i Danijel Frka, podvodni fotografi koji su osvojili niz nacionalnih i međunarodnih prvenstava, uvrstivši se tako među deset najboljih podvodnih fotografa svijeta.

Njihove je radove selektirao stručni tim festivala "Rovinj-Photodays", a izložba će na panoima na riječkom Korzu ostati do 22. kolovoza 2019.

Prije deset godina atraktivna izložba projekta "Prijatelji mora" započela je obilaziti trgove i rive hrvatskoga Jadrana. Tijekom ljeta 2019. godine u deset hrvatskih destinacija Istre i Primorja izložbu će vidjeti preko milijun posjetitelja. I ideja je krenula iz Rijeke - 2009. godine riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria, osmislili su nacionalnu kulturološko - turističku kampanju "Prijatelji mora".

Svake godine izložbe fotografija velikih formata na otvorenom, tijekom ljetnih mjeseci pogleda više od milijun posjetitelja, rekao je predsjednik Udruge "Livingstone" Denis Redić. Cilj je hrvatskoj javnosti i turistima skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja života na Jadranu.

"Počeli smo s fotografijama podmorja Kvarnera i ponovno smo na Korzu s vrhunskim podvodnim fotografijama", rekao je Redić i dodao da ovakve ponude kulturnog turizma još uvijek manjka.

Projekt "Prijatelji mora" nakon trilogija s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesnih serijala s početka stoljeća , te 50-ih i 60 tih, deseta godina izlaganja vodi nas u podmorje sjevernoga Jadrana. Od svibnja do kolovoza putujuća je izložba posjetila Rovinj, Pulu, Mali Lošinj, Bašku, Njivice, Krk, Malinsku i Punat gdje je uspješno preživjela pijavicu i nevrijeme. U Rijeci uz potporu TZ Grada Rijeke gostuje od 9. do 23. kolovoza.

Hrvatski Jadran je jedno od rijetkih područja u svijetu koje je ostalo, još samo dijelom, netaknuto i očuvano. Mnogo je posjetitelja koji nemaju nikakvu predodžbu što se sve krije ispod nas. Uz ribe i koralje, ondje se nalazi jedan vrlo uzbudljiv svijet povijesnih priča i razglednica. Neprekidno raste potreba promicanja ekološke svijesti kao i kulturnog turizma kroz koji se ostvaruje njegova edukativna funkcija.

"Kvarnersko je podmorje izuzetno atraktivno za ronioce, ali ribe ne čekaju pozirajući. Fotografi mogu biti zadovoljni ako iz nekoliko zarona snime jednu atraktivnu fotografiju", istaknuo je autor Marino Brzac, koji uživa u svakom snimanju. Poslušajte što je rekao Brzac o fotolovu, a Redić o izložbama morskih fotografija:

Redić i Brzac: Neusporedivo plavo podmorje Kvarnera, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.