Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "Sve bliža unija" - kako je nastala i što nam znači EU?

18.03.2017.

19:34

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Putujuća izložba u povodu 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora pod nazivom "Sve bliža unija - Ostavština ugovora iz Rima za Europu današnjice" otvorena je u subotu na riječkom Korzu. Postavljena je na 12 panela.

Izložba na 12 panela prikazuje povijesne dokumente i fotografije koji svjedoče o nastanku Europske ekonomske zajednice, odnosno Europske unije i njezinu proširenju te propitkuje europski identitet i svjedoči o razvoju europskih institucija, uz edukativne sadržaje. Rimski ugovori su Ugovor o osnivanju Europske ekonomske zajednice i Ugovor o osnivanju Europske zajednice za atomsku energiju, potpisani 1957. u Rimu.

Cilj izložbe je potaknuti javnost na razmišljanje o međusobnom odnosu zemalja članica, o jačoj ulozi Europske unije na međunarodnoj razini, o jačem sudjelovanju građana Europe u europskom integracijskom procesu te o tome kako će EU odgovoriti na izazove koji su pred njom.

Organizator izložbe je Povijesni arhiv Europske unije i Europski sveučilišni institut u suradnji s Vijećem EU, Europskim parlamentom, Europskom komisijom, Predsjedništvom vijeća ministara Italije, Ministarstva vanjskih poslova Italije i Agencijom ANSA. U Rijeci je postavljena u suradnji Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci i Grada Rijeke.

Otvaranju izložbe nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.