Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:53 / 25.05.2022.

Autor: Neva Funčić

Tradicijske drvene barke na Korzu

Izložba tradicijskih drvenih barki

Izložba tradicijskih drvenih barki

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Izložbom tradicijskih drvenih barki na Korzu, u Rijeci je danas otvoren 10. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije- Fiumare. U Konzervatorskom odjelu u Užarskoj ulici je u sklopu festivala otvorena izložba Blago pod površinom Kvarnera, mekušci u kvarnerskom podmorju autorice Milvane Arko-Pijevac.

Prostor u Užarskoj bio je mjesto za MaRItime, predstavljanje projekata maritimne kulture Mala barka 2 i Arca Adriatica te potom otvorenja izložbe mekušaca u kvarnerskom podmorju. "Blago pod površinom Kvarnera" kustosice Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Milvane Arko Pijevac ukazuje na značaj očuvanja biolaznolikosti podmorja. U kontekstu UN-ova desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. - 2030., izložba ukazuje na značaj mekušaca u funkcioniranju morskog ekosustava kao i važnosti u kulturi čovjeka, od prehrane, korištenja kao platežnog sredstva do značaja u religiji, umjetnosti i medicini.


Od 240 nama poznatih vrsta u Jadranu, čovjek čak 64 vrste koristi u svojoj prehrani, kaže Arko Pijevac. Dodaje da se školjkaši, puževi i glavonošci hrane na različite načine, najviše filtriranjem morske vode. Periska, primjerice, u jednom danu filtrira čak dvije tisuće litara morske vode. Oni su pravi pročišćivači, ali se na taj način nama vraća i sve štetno što u more bacimo, kaže autorica te ističe da moramo štititi more.


Izložba se može pogledati do 3. lipnja 2022. godine. Poslušajte razgovor:


Milvana Arko Pijevac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.