Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iznadprosječna veljača - u Rijeci apsolutno rekordna kišom

01.03.2016.

09:18

Autor: Zoran Vakula, Danijela Vlašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iznadprosječnost - najkraća je ocjena ovogodišnje veljače i po temperaturi zraka i po količini oborine, gotovo diljem Hrvatske, ali ne posvuda. Iznenađeni zbog toga ne bi smjeli biti jer su dugoročne prognoze bile prilično postojane. Slične su i za sljedeće mjesece, posebice ljetne!

U Rijeci je ovo bila apsolutno najkišnija veljača od početka mjerenja 1948. godine - palo je 408 litara oborina.

Oborina veljače!

O nekim rekordima veljače već se pisalo, pri čemu su se ostvarile crne slutnje kako će u Rijeci količina oborine samo tijekom veljače biti veća od prosječne količine cijele klimatološke zime - od 1. prosinca do 29. veljače, kao i o moguće novim rekordima, koji se također ostvariše. Na žalost!

Na temelju preliminarnih analiza podataka s meteoroloških postaja DHMZ-a već sada se može reći kako ukupna mjesečna količina oborine tijekom veljače u nekim mjestima nikada u povijesti mjerenja nije bila tako velika kao ove godine, i to ne samo u primjerice Krapini, Gradištu pokraj Županje, Poreču, zračnim lukama Pule, Osijeka i Zagreba, te Križevcima, gdje podaci postoje posljednjih tridesetak godina, nego i u Ogulinu, gdje se svakodnevno mjeri još od 1949. godine. Ne rekordna, ali vrlo vjerojatno prva do prve - rekordne 2014. godine, bila je količina oborine tijekom veljače u Pazinu, zagrebačkome Maksimiru i na Zavižanu. Naravno, ima i iznimaka, primjerice Dubrovnik, gdje je veljača bio treći mjesec u nizu s manje oborine nego je uobičajeno. Ah, ta Lijepa Naša!

Zbog svega toga veljača će od kolega klimatologa DHMz-a najvjerojatnije u većini Hrvatske dobiti ocjene kišna i vrlo kišna, ponegdje i vrlo kišna, pa i ekstremno kišna (Rijeka, Zagreb Maksimir), a na širem dubrovačkome području, te još ponegdje u Dalmaciji normalna!

Ni temperatura ne zaostaje! A sunca manje!?

I dok kod oborine, očekivano, postoje razlike, kod temperature zraka iznimaka nema. Diljem Hrvatske srednja mjesečna temperatura zraka zaslužuje visoke ocjene, uglavnom vrlo toplo, ponegdje čak i ekstremno toplo. I pritom je u Osijeku, najvjerojatnije, ova veljača bila najtoplija u povijesti mjerenja, još od 1899. godine, a u Gospiću čak od 1872. godine! Gotovo za ne povjerovati!

Ili ipak da, posebice ako se sjetimo prošlonoćnih riječi novoga oscarovca Leonarda DiCaprija: "Ne smijemo uzeti ovaj planet zdravo za gotovo... Klimatske promjene su stvarne, događaju se u ovom trenutku. Sve su vrste ugrožene i moramo zajedno raditi i podupirati one čelnike diljem svijeta koji ne zagovaraju velike zagađivače i velike korporacije, nego one koji govore u ime cijeloga čovječanstva."

Naravno, rekordi su zabilježeni i na postajama s kraćom povijesti mjerenja, primjerice u Gradištu pokraj Županje i Makarskoj, a blizu rekordno visoke srednja mjesečna temperatura zraka bila je i na splitskome Marjanu, kao i u zagrebačkome Maksimiru, Dubrovniku, vjerojatno i još ponegdje. 

Pritom je zanimljivo uočiti kako je duljina trajanja sijanja sunca na većini meteoroloških postaja DHMZ-a manja od uobičajene tijekom veljače.

Topla zima svima!

Kao i veljače, i srednja temperatura zraka cijele klimatološke zime bila je iznadprosječno visoka pa će najvjerojatnije dobiti većinske klimatološke ocjene vrlo topla i ekstremno topla, ali po količini oborine "samo" ponegdje i kišna, većinom ipak normalna, ponajprije zbog ekstremno sušnog prosinca. Zbog takve raspodjele oborine i temperature ne trebaju čuditi pojave u prirodi kojih će sljedećih dana biti još i više.

Premda će i dalje biti povremenih prodora hladnijeg zraka - prvi već u ovaj četvrtak - i dalje je vrlo velika vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline, ne samo sljedeća četiri tjedna, nego i tijekom cijelog proljeća i ljeta.

Pri tome je prilično izgledno da će i svaki od sljedećih šest mjeseci u većini Hrvatske biti barem prosječno topao, štoviše - i malo topliji od prosjeka. Ili drugim riječima - povremena hladnija razdoblja, kojih će jamačno biti, bit će kratkotrajnija i manje izražena od razdoblja iznadprosječne topline. Dobro poznata priča iz prošlih mjeseci, pa i cijele godine. Posljedice El Nina? Vrlo vjerojatno! Jedino se valja nadati ostvarenju prognoza da oborine neće biti tako česte, gdjegod i obilne kao tijekom veljače.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.