Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iznajmljivačima "Kvarner family" povoljni krediti za razvoj smještaja

29.06.2015.

12:01

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Broj turističkih noćenja na Kvarneru je u svibnju porastao za čak 21 posto u odnosu na prošlu godinu, a u prvih pet mjeseci ove godine ukupan porast noćenja je 16 posto. Čak 40 posto turističkih kapaciteta je u privatnom smještaju.

Na Kvarneru je trenutno 61 tisuća smještajnih jedinica, odnosno soba i apartmana, u vlasništvu privatnih iznajmljivača. Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić uz ovaj je podatak najavio i nadogradnju turističkog proizvoda: u rujnu će privatnim iznajmljivačima, nositeljima oznake Kvarner family kojih je ove sezone 350, biti ponuđena nova kreditna linija.

Raspisan je natječaj za banke, a rok povrata kredita bit će pet godina. Ukupan potencijal kreditne linije je pet milijuna kuna, rekao je Boras Mandić. Najveći iznos kredita za iznajmljivače je od 20 do 100 tisuća kuna, a Primorsko-goranska županija subvencionirat će kamate.

Krajnji korisnici kredita tako će plaćati dva posto kamata, a oni na udaljenijim i rjeđe naseljenim područjima, primjerice otocima Susku i Iloviku ili u Gorskom kotaru, samo jedan posto. Krajnji cilj je veća kvaliteta obiteljskoga smještaja, objašnjava dožupan Marko Boras Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.