Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iznenada preminuo poznati vrbenski vinar Franjo Toljanić

16.05.2020.

10:12

Autor: Vladimir Jurić

Franjo Toljanić je 2018. godine bio proglašen menadžerom godine (Foto: Pixsell)

Franjo Toljanić je 2018. godine bio proglašen menadžerom godine (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Hrvatsko vinarstvo sinoć je ostalo bez jednog do naših najpoznatijih i najuglednijih vinara. U prometnoj nesreći, život je izgubio Franjo Toljanić, suvlasnik Poljoprivredne zadruge Gospoja iz Vrbnika na otoku Krku.

Nesreća se dogodila oko 19:40 sati na prilazu Vrbniku, kod reciklažnog dvorišta, nakon što je 47-godišnji Franjo Toljanić doživio srčani udar dok se vozio prema svome obiteljskom domu. Svjetski poznati hrvatski vinar, ugostitelj i poduzetnik, iza sebe je ostavio suprugu i dvanaestero djece.

Menadžer godine po izboru CROMA-e za 2018. godinu, osim po vinarstvu, ostat će zapamćen i po izgradnji prvog vinotela u Hrvatskoj. Život je izgubio kada je još jedan njegov novi poslovni izazov, pršutana na ulazu u Vrbnik, bila pri završetku.

Uz pokojnog oca Ivana kasnih se 80-ih godina prošlog stoljeća počeo baviti vinarstvom. Veliki vinski znalac, od obiteljkog pansiona na lokaciji Gospoja u Vrbniku napravio je pravi tursitićki hit - vinotel. Sa svojim je sestrama bio suvlasnik Poljoprivredne zadruge Gospoja, a dugogodišnja ulaganja u vinarstvo su obiteljima Toljanić i Brusić donijela novu modernu vinariju na samom rubu Vrbenskog polja.

Proteklih godina njegova vina i pjenušac Gospoja osvajali su brojne nagrade u zemlji i inzemstvu. Toljanić je sa svojom brojnom obitelji često radio s Turističkom zajednicom Kvarnera na promociji turizma i gastronomije Primorsko-goranske županije.

Posebno velik nastup imao je lani u studenome na Noći hrvatskog tenisa i turizma u Madridu. Posljednja Toljanićeva promocija održana prije pandemije bila je u Zagrebu, na dvodnevnom događanju vezanom uz Davis Cup susret Hrvatske i Indije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.